Cadmus fordítás Cadmus

Meghosszabbította Brüsszel a Szíriával szembeni szankciókat

2022. 06. 02.

Az Európai Unió Tanácsa újabb egy évvel, 2023. június 1-jéig meghosszabbította a szíriai vezetéssel és támogatóival szemben bevezetett szankciókat – közölte az uniós tanács szerdán.

A Szíriával szembeni jelenleg érvényes szankciók között szerepel olajembargó, bizonyos befektetésekre vonatkozó korlátozások, a Szíriai Központi Bank vagyoni eszközeinek uniós befagyasztása, exportkorlátozás azon berendezések és technológiák esetében, amelyek belső elnyomásra is használhatók, illetve amelyek az interneten vagy a telefonhálózaton keresztüli kommunikáció nyomon követésére, illetve lehallgatására is szolgálhatnak.

A tájékoztatás szerint a tanács három elhunytat levett a szankciós jegyzékről.

A nyugat által 2019-ben elrendlet szankciók és embargó miatt hummanitárus katasztrófa fenyegeti az közel-keleti országok.

A szankciós listán jelenleg 289 ember és 70 szervezet szerepel, akikkel és amelyekkel szemben azért vezettek be beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást, mert felelősek a szíriai polgári lakosság erőszakos elnyomásáért, a rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói, illetve kapcsolatban állnak ilyen emberekkel vagy szervezetekkel.

A Szíria elleni szankciókat 2011-ben vezették be, válaszul az Assad-kormány ellen. A szankciók elviekben nem érintik a humanitárius segítségnyújtást, az élelmiszerek, gyógyszerek és orvosi felszerelések szállítását. Ennek ellenére az embargó legnagyobb elszenvedői a szíriai nép.

A lakosság több mint kétharmada mélyszegénységben él és nem jut megfelelő élelmiszerhet, ívóvízhez és gyógyszerhez. A szankciók hatására az árak az egekbe szöktek a szíriai líra hiperinflációba zuhant. Emiatt a fizetések elértéktelenődtek, a mostani átlak fizetés nem éri el az 50 dollárt, míg a háború előtt megközelítette az 1000 dollárt.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑