Megkezdődött a georgiai elnökválasztás második fordulója

Az első fordulót egy hónappal ezelőtt tartották. A második fordulóba bejutott Szalome Zurabisvili, akit a Georgiai Álom párt támogat és Grigol Vasadze, aki az Egyesült Nemzeti Mozgalmat is magában foglaló ellenzéki koalíció jelöltje. Az egy hónappal ezelőtti első fordulójában Zurabisvili a szavazatok 39 százalékát gyűjtötte be, míg ellenfele 38 százalékát.

A 66 éves Zurabisvili Franciaországban született georgiai politikai migránsok családjában, jó nevű franciaországi és egyesült államokbeli iskolákban tanult. Később nagykövetként Párizsban szolgálta anyaországát, majd külügyminiszter lett 2004-ben. A következő évben menesztették őt.

Sokan gyanakvással tekintenek a politikus külföldi hátterére, és bírálják azért a kijelentéséért, hogy 2008-ban Georgia kezdett háborút Oroszország ellen. Ellenfelei oroszbarát jelöltnek tekintik, amit ő és pártja határozottan tagad. Zurabisvili érvelése szerint külföldi kötődése nagyon is alkalmassá teszi arra, hogy államfője legyen Georgiának, amely szorosabb kapcsolatok kiépítésére törekszik az Európai Unióval.

A hatvanéves Grigol Vasadze 2008-2012 között volt külügyminiszter. Arra törekedett, hogy Georgia békés eszközökkel ismét fennhatósága alá vonja Abházia és Dél-Oszétia szakadár területeket. Az ország egy évtizede mindkét terület felett elvesztette ellenőrzését, amikor Miheil Szaakasvili akkori elnök fegyverrel kísérelte meg a Moszkva által támogatott szeparatista Abházia és Dél-Oszétia fölötti ellenőrzés visszaszerzését, és emiatt fegyveres konfliktus robbant ki Oroszországgal.

A háborút öt nap alatt elvesztette Georgia. Vasadze úgy nyilatkozott, hogy Georgia már sok birodalmat túlélt, és végső soron a jelenlegi orosz birodalmat is túléli. Azt is kilátásba helyezte, hogy megválasztása esetén kegyelemben részesíti Miheil Szaakasvili volt államfőt, akit két évvel ezelőtt megfosztottak állampolgárságától, és távollétében hatalommal való visszaélés vádjával elítélték.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑