Cadmus fordítás Cadmus

Megkezdődött a ramadán az iszlám országokban

2023. 03. 23.

Megkezdődött csütörtökön a muszlimok éves böjti időszaka, a ramadán. A böjti hónapot sok helyen infláció és belpolitikai feszültségek árnyékolják be.

Az elkövetkezendő mintegy négy hétben a hívőknek napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, zenehallgatástól, házasélettől és a test egyéb örömeitől. Kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát, de követelmény a jótékonykodás is, azaz jobban kell figyelniük egymásra.

Izraeli és palesztin vezetők a héten bejelentették, igyekeznek csökkenteni a feszültséget ramadán idejére. Idén a böjti hónap egybeesik a zsidó húsvéttal, a pészahhal, ezért várhatóan számos muszlim és zsidó hívő keresi fel Jeruzsálem óvárosát.

A város státusza miatt többször robbantak ki összecsapások zsidók és muszlimok között, és az utóbbi évek ramadánjai sem zajlottak teljes nyugalomban.

Míg Izrael egész Jeruzsálemet oszthatatlan fővárosának tekinti, a palesztinok az 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálemben rendeznék be leendő államuk központját.

Tunéziában és Libanonban továbbra sem csökkent az emelkedő árak nyomán kialakult feszültség, melyet mindkét országban belpolitikai válság és súlyos gazdasági krízis kísér.

A polgárháború és az ennek nyomán kialakult humanitárius válság sújtotta Jemenben szintén sokan aggódnak, hogy ramadán idején nem jut elegendő étel az asztalra.

“Régen voltak még ramadánok, ma már nincsenek” – idézett beszámolójában az AP hírügynökség a főváros, Szanaa egyik lakosát, Száleh al-Omránt.

Nehéz ramadán vár a Törökország déli, valamint Szíria északnyugati részén élőkre is, ahol az emberek nagy része még mindig nem lábalt ki a térséget február elején sújtó erős földrengésekből. A 7,7-es és 7,6-os erősségű földrengések több mint 13 millió embert érintettek.

A böjti hónap alkalmából azonban telefonon üdvözölte egymást Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter és szaúdi kollégája, Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúd-arábiai külügyminiszter, nem sokkal azt követően, hogy a két ország bejelentette: normalizálják diplomáciai kapcsolataikat. A tárcavezetők egyúttal azt közölték, nemsokára személyesen is egyeztetnek.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑