Cadmus fordítás Cadmus

Megkezdődött a szíriai alkotmányozó bizottság tárgyalásainak újabb fordulója

2021. 01. 26.

Megkezdődött a szíriai alkotmányozó bizottság tárgyalásainak ötödik fordulója az ENSZ védnöksége alatt hétfőn Genfben.

A szíriai kormány, ellenzék és civiltársadalom képviselőiből álló 45 tagú testület Geir Pedersennek, az ENSZ szíriai különmegbízottjának a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) tartott múlt heti beszámolóját követően ült össze.
Pedersen az ülés kezdete előtt építő jellegű párbeszédet szorgalmazott. “Az eddigi politikai folyamat nem hozott valódi változást a szíriaiak életében és nem is biztosított igazi jövőképet” – sérelmezte az ENSZ szíriai különmegbízottja.

A múlt héten Pedersen előrelépést sürgetve hangsúlyozta, hogy a felek a több mint egy éve húzódó tárgyalásokon már számos kérdést megvitattak, és most elérkezett az idő, hogy “a testület ülései jobban szervezettek és összpontosítottabbak legyenek”.

Hádi al-Bahra, a szíriai ellenzék delegációjának vezetője szintén előrelépést szorgalmazott. A megbeszélések kezdete előtt azzal vádolta a damaszkuszi kormány képviselőit, hogy halogató taktikát alkalmaznak.

A szíriai alkotmányozó bizottságnak az ENSZ égisze alatt zajló üléseinek az a célja, hogy előkészítse a 2011 márciusában kirobbant szíriai polgárháború rendezését. A tárgyalások korábbi négy fordulója ugyanakkor nem hozott átütő eredményt.

A csaknem tíz éve tartó konfliktusban több mint félmillió ember vesztette életét, míg a háború előtt 23 milliós ország lakosságának fele menekülni kényszerült otthonából a harcok elől, közülük ötmillióan a külföldön kerestek menedéket.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑