Cadmus fordítás Cadmus

Megkezdődött Aung Szan Szú Kjí pere, tucatnyi bűncselekménnyel vádolják

2021. 06. 14.

Megkezdődött hétfőn Mianmarban a junta által posztjáról elmozdított Aung Szan Szú Kjí pere: a 75 éves Nobel-békedíjas politikust tucatnyi bűncselekmény elkövetésével vádolják.

Aung Szan Szú Kjí volt államtanácsos, az ország de facto vezetője a katonai hatalomátvétel napja, február elseje óta házi őrizetben van. Megfigyelők szerint a hadsereg hosszú időre akarja elhallgattatni, mert ha elítélik, súlyos börtönbüntetés vár rá.

A najpjidói bíróságon a többi között azzal vádolják, hogy megsértette a járványügyi és külkereskedelmi szabályokat, illegálisan szerzett be adó-vevő készülékeket a testőreinek, megsértette a titoktartási törvényt, békétlenséget szított. Emellett földek nem rendeltetésszerű használatát is a terhére róják, és a közelmúltban korrupcióval is megvádolták.

Aung Szan Szú Kjí ügyvédei tagadják, hogy elkövette ezeket a bűncselekményeket. Azt ígérték, hogy a hétfő délutáni órákban tájékoztatják a nyilvánosságot a részletekről.

Phil Robertson, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet ázsiai irodájának helyettes vezetője azt mondta, hogy a politikus elleni vádak hamisak és politikai indíttatásúak, velük akarják semmissé tenni pártjának tavalyi novemberi földcsuszamlásszerű választási győzelmét, és megakadályozni, hogy újra induljon a választáson. Robertson szerint ejteni kell minden vádat, azonnal és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani őt.

Robertson úgy vélte, hogy kevés az esély a tisztességes bírósági eljárásra, tekintettel arra, hogy korlátozták a kapcsolattartást az ügyvédekkel, ráadásul a bíróság szerinte teljesen a juntától függ.

A mianmari hatóságok szintén hétfőn szabadon engedték Nathan Maung amerikai újságírót, a Kamayut Media nevű hírszolgáltató főszerkesztőjét, akit még márciusban vettek őrizetbe Hanthar Nyeinnel, a Kamayut Media társalapítójával együtt. Azzal vádolták meg őket, hogy félelmet keltő, vagy bűncselekmények elkövetésére buzdító hamis információkat osztottak meg. Tin Zar O, Maung ügyvédje a Myanmar Now című helyi médiumnak elmondta, hogy a rendőrség visszavonta a védence elleni vádakat, és Maungot várhatóan kedden hazaküldik. Nyein továbbra is börtönben van.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve az Aung Szan Szú Kjí vezette kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A hadsereget több évtizedre hatalomra juttató 1962-es puccs után elkövetett újabb katonai államcsíny óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 863 embert öltek meg, és hatezernél többet vettek önkényesen őrizetbe. Az AAPP szerint a puccs óta a hatóságok több mint 80 újságírót vettek őrizetbe, közülük több mint 40-en továbbra is börtönben vannak.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑