Cadmus fordítás Cadmus

Megkezdődött az iszlamisták és családjainak evakuálása

2016. 10. 20.

Megkezdődött mintegy 620  iszlamista fegyveres és családtagjaik evakuálása szerdán Damaszkusz egyik délnyugati, iszlamisták ellenőrizte külvárosából, Muadamíjéből a kormány és az dzsihadisták közötti egyezmény értelmében.

Egy másik helyi tisztviselő hozzátette: mintegy 2100 ember érintett az evakuációban. Elmondta, a következő lépés azon iszlamisták helyzetének a “szabályozása”, akik a külvárosban szándékoznak maradni, miután letették a fegyvert.

A szíriai állami televízió szeptember elején jelentette, hogy elkezdték a civilek kimenekítését Muadamíjéből. Akkor arról számolt be a szíriai média, hogy mintegy 300 civilt szállítottak át buszokkal a Damaszkuszhoz közeli befogadóközpontokba. Ezt feltehetően ugyanannak az egyezménynek a keretében hajtották végre, amely alapján szerdán a iszlamisták is elhagyhatták a külvárost.

Korábbi jelentések szerint a dzsihadisták és kormány közötti muadamíjei megállapodás amnesztiát biztosít a fegyvereseknek és helyreállítja az övezetben az állami ellenőrzést.

Damaszkusz az utóbbi hónapokban több iszlaisták uralta – főként Damaszkusz környéki – területtel kötött hasonló megállapodásokat. Ezek a területek Muadamíjéhez hasonlóan a szíriai kormányerők ostromgyűrűjébe voltak zárva. Ez egyebek közt élelmiszerhiányt okozott, ami végül a terület feladására kényszerítette a terroristákat.

Haszan Gandúr helyi vezető, a kormány és a  dzsihadisták közötti békeegyezmény egyik aláírója közölte: az iszlamistákat és családjaikat buszokon szállítják az északnyugat-szíriai Idlíb tartományba. A tartomány nagy része török támogatást élvező terrorista szervezetek kezén van.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

,
Back to Top ↑