Megkezdődtek a felsőházi választások Egyiptomban

Járványügyi korlátozások közepette kezdődtek meg Egyiptomban a felsőházi választások kedden, hozzávetőleg 63 millió embert várnak az urnákhoz.

A két napig tartó voksoláson a 300 tagú felsőház, a szenátus kétharmadának összetételére lehet szavazni: 200 helyért 787 jelölt indul, 100-at a függetlenek soraiból választanak, 100 nagyrészt a kormányzó párt jelöltjeiból kerül ki, a maradék 100-at pedig Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök választja ki.

A korábban bevezetett női kvóta alapján a képviselők 25 százalékát nők teszik majd ki.

A külföldön élő egyiptomi állampolgárok szombaton és vasárnap adhatták le szavazatukat, az eredményeket várhatóan egy héten belül hirdetik ki, a második fordulót szeptemberben tartják.

Lasín Ibrahim, az egyiptomi választási bizottság elnöke “hazafias kötelességnek” nevezte a szavazást, szombaton pedig a televízióban arra figyelmeztetett, hogy a voksolást bojkottálókat akár 500 egyiptomi fontra (körülbelül 9200 forint) is megbüntethetik egy már évek óta létező, ám eddig nem alkalmazott törvény értelmében.

A 2019-es alkotmánymódosító népszavazást követően visszaállított felsőház a 2014-ben megszüntetett Súra Tanács szerepét veszi át, ám elemzők rámutatnak arra, hogy a szavazás nagyrészt jelképes, mert a felsőház – ellentétben az alsóházzal – nem bír törvényhozó hatalommal, csupán tanácsadói szerepet tölt be.

Az ekkor elfogadott alkotmánymódosítások értelmében Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi elnök akár 2030-ig is hatalmon maradhat.

A szavazók a helyszínen szájat és az orrot elfedő maszkokat kapnak, a szavazóhelységeket fertőtlenítik.

Noha a hónap elején csökkenés állt be a regisztrált koronavírus-fertőzöttek számában, szakértők úgy vélik, a kevés tesztelés miatt a valódi szám vélhetően magasabb a hivatalos adatoknál.

Az ország egészségügyi minisztériuma hétfőn 174 új esetet jelentett és 26 halálos áldozatot. Az AP hírügynökség összesítése szerint a több mint 100 millió lakosú Egyiptomban az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 95 600-at, beleértve 5035, a koronavírushoz kapcsolódó halálozást is. Ez az adat a legmagasabb az arab világban.

MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑