Cadmus fordítás Cadmus

Megkezdődtek az egyeztetések a líbiai parlamentben az új kormányról

2021. 03. 09.

A líbiai konfliktus szemben álló feleinek parlamenti képviselői több év háborút és felfordulást követően hétfőn összeültek Szirt városában, hogy megkezdjék az egyeztetéseket Mohamed Dbeibeh ideiglenes líbiai miniszterelnök kabinetjéről, amelynek feladata az ország kormányzása lesz az év végén tartandó választásokig.

A 2014-es választások óta nyugati és keleti frakciók között megosztott líbiai törvényhozás több mint 130 képviselője gyűlt össze a harcok pusztította Szirtben, amely jelenleg az ország keleti felét ellenőrző Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) ellenőrzése alatt áll.

A líbiai törvényhozók az ENSZ által szervezett svájci egyeztetéseken február elején megválasztott Dbeibeh kormányának jóváhagyásáról fognak dönteni, várakozások szerint leghamarább kedden. Líbia átmeneti kormányzatának feladata felváltani a rivális kormányzatokat, és az országot a 2021. december 24-én tartandó parlamenti és elnökválasztásig irányítani.

“Megpróbálunk felülkerekedni a számos nehézségen és akadályon” – jelentette ki Agila Száleh, a tobruki parlament házelnöke, aki alulmaradt a genfi voksoláson Dbeibehhel szemben.

Dbeibeh a szirti repülőtérre érkezve úgy fogalmazott, hogy a meredek hegyek megmászásánál is nehezebb volt olyan kormányt összeállítani, amelyben kiegyensúlyozott az egyes líbiai politikai érdekcsoportok képviselete. Az ideiglenes kormánynak 35 tagja lesz. Ugyanakkor az ENSZ szakértőinek nemrég közzétett jelentése, amely szerint a voksolás során vesztegetési kísérleteket követhettek el, árnyékot vet Dbeibeh legitimitására.

Amennyiben nem sikerül a rivális feleknek március 24-ig dűlőre jutniuk a kérdésben, úgy a líbiai politikai élet, regionális és törzsi csoportok képviselőiből álló Líbiai Politikai Párbeszéd Fóruma (LPDF) hagyhatja jóvá a kabinetet.

Ez a testület választotta meg az ENSZ égisze alatt az ország háromfős elnöki tanácsát Mohammad Júnesz al-Menfi vezetésével és a miniszterelnök személyét.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezik: a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑