Cadmus fordítás Cadmus

Megmarad az izraeli kormánykoalíció minimális többsége

A Zsidó Otthon párt nem lép ki a kormányból, így nem kell előrehozott választásokat tartani.

Nem lép ki az izraeli kormánykoalícióból a Zsidó Otthon párt – jelentette be hétfőn annak egyik vezetője, Naftali Bennet oktatási miniszter, hozzátéve, hogy ad még egy esélyt Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek. Ezáltal megmarad a kormányzó koalíció egyfős többsége a parlamentben, és nem kell előrehozott választásokat tartani Izraelben. A koalíciót a Hamász palesztin szélsőséges szervezettel kötött gázai tűzszünet sodorta válságba.

Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter szerdán, egy nappal a tűzszünet megkötése után lemondott, az általa vezetett Izrael a hazánk párt pedig kilépett a koalícióból, amely többsége a parlamentben így egyfősre apadt. Bennet lépése meglepetésként érte az elemzőket, ráadásul a miniszter közölte, hogy a párt egyelőre visszavonja minden politikai követelését, és kiáll a miniszterelnök mellett.

Bennet bejelentése előtt Netanjahu egy közleményében kijelentette: „felelőtlen” lépés volna most megbuktatni a kormánykoalíciót, és előrehozott választásokat tartani. Az oktatási miniszter azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt, ha Netanjahu nem jelöli őt az Avigdor Liberman lemondása miatt megüresedett védelmi minisztérium élére, de a kormányfő vasárnap bejelentette, hogy ő veszi át a tárca vezetését.

Elemzők ezután biztosra vették, hogy Bennet pártja is távozik a kormányból, de nem így történt

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑