Megölték az afgán biztonsági erők több tagját

Rajtaütöttek az afgán biztonsági erőkön a közép-afganisztáni Parván és a nyugati Farah tartományokban csütörtökön, 14-en meghaltak, a helyi hatóságok a tálibokat vádolják a támadások elkövetésével. Eközben Kabulba érkezett a radikálisok ötfős delegációja, hogy a további fogolycseréről tárgyaljon.

Husszein Sah, Parván tartomány Szejagird nevű körzetének a rendőrfőnöke újságíróknak azt mondta, a fegyveresek egy ellenőrzőpontra támadtak, amelyet felgyújtottak. A tűzben öt ember vesztette életét, másik kettőt pedig lelőttek.
Farah tartományban egy rendőrőrsöt támadtak meg, hét rendőr meghalt.

Mohibullah Mohíb rendőrségi szóvivő szerint a rajtaütésben nyolc tálib is életét vesztette.

A radikálisok nem jelentkeztek a rajtaütések elkövetőjeként, amelyek két nappal a ramadán böjti hónap lezárta alkalmából meghirdetett tűzszünet után történtek.

A tálibok javasolta tűzszünetet a szembenálló felek betartották, az Afganisztáni Független Emberi Jogi Bizottság (AIHRC) szerint e három napban 80 százalékkal csökkent a civil áldozatok száma.

Mindazonáltal szerdán az afgán hadsereg több légicsapást és egy szárazföldi műveletet is végrehajtott a déli Zabul tartományban egy katonai konvojra támadó fegyveres csoport ellen.

Kedden az afgán kormány újabb 900 tálib foglyot engedett szabadon annak érdekében, hogy előmozdítsa a Kabul és a radikálisok közti béketárgyalásokat.

Dzsavíd Fejszál, a kabuli nemzetbiztonsági tanács szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy újabb tálib delegáció érkezett Kabulba, nem sokkal később pedig a hírt Szuhejl Sahín, a tálibok egyik szóvivője Twitter-üzenetben megerősítette.

A fogolycsere – amelynek keretében az afgán kormánynak összesen ötezer tálib foglyot kell szabadon bocsátania – része az Egyesült Államok és a tálibok közt február végén Dohában aláírt békemegállapodásnak. Az alku része a nemzetközi haderő fokozatos kivonása, valamint az ahhoz szükséges biztonsági garancia is.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑