Cadmus fordítás Cadmus

Megoszlik a palesztinok véleménye Perezről

2016. 09. 29.

Bár Simon Perezt a palesztinok többsége mérsékelt politikusnak tekintettek, Izrael felfegyverzésében játszott szerepe, és Kána bombázása miatt még is sokan elutasítják.

Tény, hogy Simon Perez volt miniszterelnök és köztársasági elnök többet dolgozott a békéért mint a mostani izraeli politikai elit együttvéve. Jasser Arafattal és Jichak Rabinnal közösen még Nobel- békedíjjal is kitüntették, de  a palesztinok többsége mégis elutasítja.

Simon Peresz politikai karrierje alatt azonban voltak olyan események, amit nem felejtenek a palesztinok. 1996-ban Peresz miniszterelnöksége alatt történt Kána bombázása, amiben sokan meghaltak.  Izrael felfegyverzésében is nagy szerepet játszott. A Fatah mindenesetre elismeri, hogy Perez mérsékelt politikus volt, aki elsősorban békét szeretett volna.

Az iszlamista Hamasz, viszont Izrael állam létét sem ismeri el, így Simon Pereszről is hasonlóképpen gondolkodnak. Ez a szervezet uralja Gázát és sok palesztin véleményét. A Hamasz szóvivője Samu Abu Zuhri szerint Simon Peresz a megszálló izraeliek utolsó generációjához tartozott.

A világ ennek ellenére úgy emlékszik Simon Perezre, mint, aki a 60 éves politikai karrierje alatt a legtöbbet tett az izraeli-palesztin békéért.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑