2018. 12. 06.

Megsemmisítette az összes kabuli szavazatot az afgán választási bizottság

Megsemmisítette az októberi afganisztáni parlamenti választásokon leadott összes kabuli szavazatot a független választási panaszbizottság (IECC) – jelentette be csütörtökön a testület titkára és szóvivője.

Alireza Róháni a döntést ismertetve közölte, hogy a testület 25 indokot hozott fel erre, kezdve a súlyos választási csalásoktól egészen a választási bizottság számlájára írható hibákig. A fővárosban széles körben elkövetett csalások és szavazattokkal való manipulálások ártottak a voksolás átláthatóságának és hitelességének, és az összes ottani voks érvénytelenítéséhez vezettek – mondta Róháni sajtótájékoztatóján.

Kabulban mintegy 2767 panasz érkezett be a testülethez.

Október 20-án Afganisztán 34 tartománya közül 32-ben tartottak parlamenti választást. Biztonsági és szervezésbeli problémák miatt 400 szavazóhelyiségben egy nappal később voksoltak, Kandahár tartományban pedig egy héttel kellett elhalasztani a szavazást a tartományi rendőrfőnök ellen elkövetett halálos merénylet miatt. A régóta halogatott választáson több mint 2500 jelölt versengett a parlament alsóházának 249 képviselői helyéért.

A független választási bizottság (IEC) eddig tartomány előzetes eredményeit tette közzé.

Afganisztánban ez volt a harmadik parlamenti választás a tálibok hatalmának megdöntése, 2001 óta, de az első olyan, amelyet az afgán hatóságok teljes mértékben önállóan szerveztek és szavatolták a voksolók biztonságát. Párhuzamosan tartományi választásokat is tartottak a hozzávetőleg 34 millió lakosú országban.

A választások idején a tálibok több támadást követtek el, mind bármelyik korábbi választáson, hogy meghiúsítsák a parlament megválasztását. Az ENSZ összesítésébe az szerepelt, hogy 56 ember életét oltották, és 379 embert sebesítettek meg.

MTI

, ,
Back to Top ↑