Cadmus fordítás Cadmus

Megszegte a palesztin vezető az éhségsztrájkot? (videó)

2017. 05. 08.

Az izraeli börtönökben folyó palesztin éhségsztrájk vezetőjét azzal vádolják, hogy megtéveszti társait és a médiát is. A börtön két olyan felvételt hozott nyilvánosságra, melyen Marwan Barghouti a cellájában titokban csemegézik.

Az izraeli börtön munkatársai két felvételt is kiszivárogtattak, melyen állításuk szerint a három hete tartó éhségsztrájk vezetője csempészett ételt eszik. A videók április 27-én és május 5-én készültek, de a Haaretz információi szerint beállított felvételekről van szó – írja a BBC.

A videón szereplő férfi az áprilisi felvételen egy borítékot visz magával a börtöncella mosdójába, majd magára zárja az ajtót. A májusi videón egy hasonló borítékot szorongat a kezében, majd kihúz belőle snackbárt. Az ajtót viszont ezúttal nem csukja be, így látszik, ahogy letör belőle egy darabot és a szájához emeli. Majd egy csomag sót kezd el eszegetni.

Valaki óriásit hazudott

“Az éhségsztrájk soha sem az élítélt terroristák körülményeiről szólt, Barghouti egy gyilkos és egy képmutató, aki arra ösztönözte fogolytársait, hogy vele sztrájkoljanak és szenvedjenek, miközben ő a hátuk mögött eszik” – mondta az izraeli belbiztonsági miniszter, Gilad Erdan.

A palesztin foglyok szervezetének vezetője viszont másként vélekedik. Qadoura Fares hamisítványnak nevezte a videót, és emlékeztetett: Barghouti jelenleg is egy olyan magánzárkában raboskodik, ahol nem férhet hozzá semmilyen élelmiszerhez. Barghouti felesége szerint is hamisak a felvételek, nyilvánossá tételükkel az éhségsztrájk szellemét akarják gyengíteni.

Az izraeli börtönökben raboskodó 890 palesztin rab április 17-e óta nem vesz magához ételt, csak sós vizet isznak, amit egy internetes kihívással “reklámoznak”.

Orientalista.hu – Hirado.hu, BBC

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑