Megtartotta első ülését az afganisztáni rendezés elősegítésére létrehozott amerikai-üzbég-afgán konzultatív fórum

Az Egyesült Államok, Üzbegisztán és Afganisztán háromoldalú konzultatív fórumot hozott létre az afgán konfliktus rendezésének elősegítésére, melynek első ülését online formában május 27-én tartották meg – közölte csütörtökön a taskenti külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a videokonferencia résztvevői, Haníf Atmar afgán és Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszter, valamint David Hale politikai ügyekért felelős amerikai államtitkár kiemelték, hogy az Egyesült Államok-Üzbegisztán-Afganisztán formátum egy konzultatív mechanizmus, amely gyakorlati javaslatokat hivatott kidolgozni az afganisztáni konfliktus rendezésére, a dél-ázsiai ország gazdaságának újjáépítésére, illetve Afganisztán bevonására a regionális gazdasági folyamatokba.

A minisztérium közleménye szerint a tanácskozás résztvevői üdvözölték a május 17-én született megállapodást az afgán egységkormány, illetve a Nemzeti Megbékélési Tanács létrehozásáról. Kedvezően ítélték meg a foglyok szabadon engedését, mind a kabuli vezetés mind a radikális tálib mozgalom részéről.

A megbeszélés résztvevői emellett egyetértettek az olyan projektek megvalósításának szükségességében, mint a

Szurhan-Puli-Humri villamosvezeték-hálózat, valamint a Mazari-Saríf-Herát, illetve a Mazari-Saríf-Kabul vasútvonalak megépítése, a pakisztáni kikötők irányába történő kibővítés lehetőségével.

Az üzbég tárca szerint Kabul és Washington képviselői egyben köszönetet mondtak a taskenti vezetésnek, amiért a koronavírus-járvány idején humanitárius segélyt nyújtott Afganisztánnak, és biztosította az akadálymentes teherszállítást a konfliktus sújtotta országba.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑