2019. 03. 16.

Megvalósult a török ellenzéki összefogás

Törökországban nem sok közvélemény-kutatás érhető el az önkormányzati választásokkal kapcsolatban, nemrégiben a török elnök is úgy nyilatkozott, hogy nem bízik az effajta kutatásokban. Az aggodalom nem véletlen, a felmérések számos helyen a kormányzó párt vereségét vetítik előre. Könnyen lehet, hogy például a két legnagyobb és leginkább szimbolikus város, Isztambul és a főváros, Ankara is az ellenzék kezébe kerülhet.

Előbbiben pedig az egykori miniszterelnököt, az elnök bizalmi emberét, Binali Yildirimet állította ringbe az AKP, ám januári mérések szerint csak két ponttal vezet a Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltjével szemben.

A fővárosban még ennél is rosszabb a helyzet, Ankarában kilenc százalékkal vezetett a CHP embere, így a kormánypárt bukása majdnem biztosra vehető. Az ország több másik jelentős nagyvárosában, például Izmirben, Antalyában is a CHP tűnik a befutónak.

Az ellenzék jó teljesítményében szerepe van annak is, hogy a két legnagyobb erő, a CHP és a jobboldali Jobbik (IYI) több helyen is egyeztetett a jelöltállításról az esélyesebb javára, és a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) is úgy döntött, nyugaton, ahol hagyományosan gyengébb, nem száll versenybe.

Népszava

Sharing is caring!

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑