Cadmus fordítás Cadmus

Megvertek és élve elégettek Nigériában egy diáklányt istenkáromlás vádja miatt

2022. 05. 13.

Megvertek és élve elégettek diáktársai Nigériában egy lányt, akit azzal vádoltak meg, hogy muszlim vallást sértő tartalmakat osztott meg egy, a diákság részére létrehozott WhatsApp-csoportban – közölte csütörtökön két szemtanú a helyi média munkatársaival.

Az eset nyomán haladéktalanul bezárták a Nigéria északnyugati Sokoto államában működő iskolát. A nyugat-afrikai állam déli vidékein többnyire keresztények, az északin pedig muszlimok élnek. Mindemellett az ilyen incidensek ritkaságszámba mennek.

Az egyik, névteleséget kérő szemtanú beszámolója szerint a WhatsApp-csoportban a muszlim diákok egyike az iszlámmal kapcsolatos bejegyzést tett, amelyet a későbbi áldozat bírálni kezdett.

“Hangfelvételt készített, amelyben istenkáromló megjegyzéseket tett az iszlám prófétájáról, ezt közzétette a csoportban, s aztán ez váltotta ki a történteket” – tette hozzá.

Az iskola biztonsági szolgálata és a rendőrség megpróbálta megmenti a lány életét, de a diákok túlerőben voltak.

“A rendőrség könnygázt vetett be a diákokkal szemben… aztán lövéseket adott le a levegőbe, hogy feloszlassa a diákok tömegét, de azok ellenálltak” – mondta Summayya Usman Inname, másodéves hallgató. Hozzátette, hogy a feldühödött diákok kövekkel és botokkal verték meg, majd felgyújtották áldozatukat.

A sokotói Shehu Shagari főiskola tudatta, hogy a történtek nyomán határozatlan időre bezár. A Sokotói Szultanátus Tanácsa közleményben ítélte el “a sajnálatos esetet (…), amely az intézmény egyik diákjának halálát eredményezte”.

2007-ben egy északkelet-nigériai középiskola diákjai halálra verték egyik tanárnőjüket, akit a Korán meggyalázásával vádoltak meg.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑