Cadmus fordítás Cadmus

Menekült- és élelmezési válságot okoznak a szélsőséges fegyveresek Mozambik északi részén

Élelmezési válságot okoznak a fegyveres szélsőségesek Mozambik északi részén, ahol a biztonsági erők és az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetséges iszlamisták összecsapásai miatt már mintegy 310 ezren voltak kénytelenek elmenekülni, hátrahagyva otthonaikat és termőföldjeiket – közölte csütörtökön az ENSZ élelmezési világszervezete (WFP).

A szélsőségesek fokozták támadásaikat az utóbbi időben az északi Cabo Delgado tartományban, és hat hétre elfoglalták Mocimboa da Praia kulcsfontosságú kikötőjét.

A 2017-ben kitört konfliktusban több mint 1500-an vesztették életüket, az erőszak elharapódzása pedig masszív elégedetlenségi hullámhoz vezetett a régióban.

“Komoly aggodalommal tölt el minket a kibontakozó humanitárius válság Cabo Delgadóban, ahol az erőszakos konfliktus miatt az emberek élelem és megélhetés nélkül maradtak” – hangsúlyozta Antonella D’Aprile, a WFP mozambiki képviselője.

“Az ingatag biztonsági helyzet és a silány infrastruktúra miatt nehezebbé vált eljutni a rászorulókhoz, a Covid-19-cel pedig a válság még bonyolultabbá vált” – tette hozzá.

Sokan kisebb szigetekre menekültek az erőszak elől Mozambik partvidéke mellett, illetve az ország távol eső vidékeire. A WFP a mozambiki kormánnyal és más segélyszervezetekkel együttműködve próbálja eljuttatni segélyszállítmányait a szükséget szenvedőkhöz – mondta Lola Castro, a WFP dél-afrikai igazgatója. Hangsúlyozta, hogy 4,7 millió dollárra (másfél milliárd forintra) van szükség havonta a segélyezéshez.

Castro szerint ezrek menekültek el otthonaikból, de nem képződtek nagyobb menekülttáborok, mivel az emberek többségét a biztonságos területeken lakók befogadták, bár maguk sem rendelkeznek sokkal.

Cabo Delgado eddig is a délkelet-afrikai ország második legveszélyeztetettebb térsége volt az élelmiszer-ellátás szempontjából. A WFP szerint az ötévesnél fiatalabb gyerekek több mint fele krónikusan alultáplált a tartományban, és bármi újabb megrázkódtatás csak tovább rontja a helyzetet, különösen a nők és a fiatalok számára.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑