Cadmus fordítás Cadmus

Menekültválság jöhet Boszniában

2018. 06. 27.

Egyre több menekült érkezik Boszniába, hogy a balkáni országon át eljusson az Európai Unióba, a helyzet azonban humanitárius katasztrófával fenyeget az elszegényedett egykori jugoszláv tagállamban.

A Vöröskereszt száz önkéntese dolgozik a horvát határhoz közel, Bihac városában felállított ideiglenes központban, ahol naponta ezer embert próbálnak ellátni vízzel, élelemmel, orvosi ellátással egy kiürített egyetemi épületben.

A szervezet szóvivője, Nichola Jones szerint a baj a jelenleginél sokkal nagyobb lehet, ha a nemzetközi közösség nem készül fel újabb tömegek érkezésére. A tavalyi néhány száz fő helyett idén már több mint 5000 menekült érkezett Boszniába.

— Valószínűleg ez a szám a nyár folyamán tovább fog nőni, így a Vöröskereszttel azon dolgozunk, hogy növeljük az igazán nélkülöző emberek támogatását, akik sok esetben traumával, kimerülten és kiszáradva érkeznek meg a hosszú út után, így most Boszniára kell fókuszálnunk, amely eddig, az elmúlt években nem szerepelt a hírek középpontjában — mondta az Euronews-nak Nichola Jones.

A mostani hullámnak több oka is lehet. Egyrészt a korábban Görögországban rekedt menekültek egy része elindulhatott Nyugat-Európa felé, másrészt az embercsempészek is alakíthatják az új balkáni útvonalat, és az is lehet, hogy ezeknek az embereknek a többsége csak most érkezett, hiszen Szíriában és Irakban semmit sem javult a helyzet az elmúlt években.

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑