Cadmus fordítás Cadmus

Merényletben meghalt több rendőr Pakisztánban

2024. 01. 08.

Legkevesebb hat, a járványos gyermekbénulás elleni oltási kampányt végző egészségügyi dolgozók védelmére kirendelt rendőr meghalt, több mint húszan pedig megsebesültek hétfőn, mert felrobbant egy út szélén elhelyezett pokolgép a rendőrök szolgálati járműve közelében Pakisztán Haibar-Pahtúnhva tartományában – közölte a rendőrség.

A merénylet csupán néhány órával az év első járványellenes kampányának indulása után történt az ország északnyugati részén Elkövetőjeként az afganisztáni tálib vezetéssel szövetségben álló, ám tőlük függetlenül tevékenykedő Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű iszlamista terrorszervezet jelentkezett.

A mentőszolgálat közlése szerint rohammentőket irányítottak a helyszínre, a kórházakban pedig vészhelyzetet hirdettek, és orvosokat hívtak be a sebesültek ellátására.

Az oltási kampányokat szigorú biztonsági intézkedések mellett indítják el a pakisztáni hatóságok, az oltást végzőket rendőrök és a biztonsági erők más tagjai kísérik. Az elővigyázatosság oka, hogy az utóbbi évek oltási kampányai során több támadás érte az egészségügyi dolgozókat, szélsőségesek ugyanis azt terjesztik, hogy a vakcina meddőséget okoz az immunizált gyerekeknél, az oltási kampány mögött pedig “nyugati összeesküvést” sejtetnek.

Afganisztánban a tálibok a 2021-es hatalomátvételük előtt megtiltották az oltások beadását az általuk irányított területeken. Az ENSZ azonban a tálib vezetőkkel folytatott tárgyalása során elérte, hogy országszerte folytathassák a gyerekek beoltását.

A világon már csak Pakisztán és Afganisztán nem mentes a gyermekbénulás kórokozójától, miután 2020-ban Nigéria bejelentette, hogy sikerült megszabadulnia tőle.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑