Merkel: Az Ankarával kötött megállapodáshoz hasonlóra van szükség Egyiptom és Tunézia esetében is

Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Uniónak a Törökországgal kötött menekültügyi egyezményhez hasonló megállapodásokra van szüksége Egyiptommal és Tunéziával is.

A kancellár egyben rámutatott: többet kell költeni a fejlesztési segélyekre, hogy a migrációt kiváltó okokat kezelni lehessen.
Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne ismétlődjenek meg a tavalyi év késő nyarán történt események és emlékeztetett arra a számos illegális bevándorlóra, aki a Földközi-tengeri átkelés közben vesztette életét. Merkel szerint fennáll az unió kötelezettsége, hogy legális bevándorlási lehetőséget nyújtson a menekülteknek, illetve hazájukhoz közel megfelelő tartózkodási lehetőséget biztosítson nekik. Hangsúlyozta: az EU-török egyezmény ennek egyik kulcseleme. Hasonló mechanizmusokat kell bevezetni többek közt Egyiptomban és Tunéziában is – tette hozzá.
Az EU-török menekültügyi egyezmény értelmében március 20-ától Ankara minden illegálisan Görögországba érkező, menekültstátuszra nem jogosult vagy azt nem is kérő migránst visszafogad, cserébe az EU minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Ugyanakkor az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑