Mianmar tagadja a rohingják elleni népirtást

Zeid Raad al-Husszein,  az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán mutatta be éves jelentését Genfben. Ebben a dokumentumban egyebek között kitért a mianmari helyzetre is. A főbiztos megismételte tavalyi értékelését, miszerint az országban a muszlim rohingják ellen etnikai tisztogatás folyik Arakán államban.

„Hivatalomnak erős a gyanúja, hogy tavaly augusztus óta népirtással felérő dolgok is történhettek Arakánban” – húzta alá Al-Husszein.

„Gyakran hallottuk a vádat, miszerint Mianmarban etnikai tisztogatás, sőt népirtás zajlik” – hangoztatta Taung Tun, a buddhista többségű ország nemzetbiztonsági tanácsadója a svájci városban. Mint mondta, ismét felhívta a figyelmet arra, hogy kormánya nem folytat ilyen politikát.

„Szívesen látnánk néhány egyértelmű bizonyítékot. Az Arakán államban élő muszlim közösség túlnyomó többsége ott maradt. Ha népirtás történt volna, akkor mindannyiukat elüldözték volna.” hangsúlyozta a mianmari tisztségviselő.

Taung Tun kifejezte abbéli olyan, hogy a muszlim kisebbség főleg azért menekült el, mert a kormány által terrorszervezetnek nyilvánított Arakáni Rohingja Üdvhadsereg félelmet keltett. Emellett azzal vádolta meg a szervezetet, hogy kényszertoborzásokat folytatott a lakosság körében, illetve hogy a felperzselt föld taktikáját alkalmazta a harcosai visszavonulásai során, felégetve falvakat.

A mianmari illetékes leszögezte: országa kész visszafogadni a menekülteket, szavatolva biztonságukat és emberi méltóságukat. Taung Tun szerint ezzel akarják kifejezésre juttatni azt, hogy Mianmar nem akarja őket elüldözni az országból.

A nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a korábbi lakókat visszavárják, amennyiben „részt kívánnak venni a nemzet életében”, például a burmai nyelvet megtanulva. Mint mondta, aki mianmari állampolgár akar lenni, annak végig kell mennie a megfelelő eljáráson. „Nem lehet szó automatikus állampolgárságról” – tette hozzá.

Arakán szövetségi államban körülbelül egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik.

A mianmari hadseregnek a rohingja lázadók ellen indított hadművelete miatt tavaly augusztus óta csaknem hétszázezer civil menekült el Arakán államból a szomszédos Bangladesbe.

Orientalista.hu – MNO, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑