Cadmus fordítás Cadmus

Mianmarban az emberi jogok helyzetének súlyos romlására figyelmeztet az ENSZ

Aggódik az emberi jogok helyzetének súlyos romlásáról tanúskodó legutóbbi erőszakcselekmények miatt az ENSZ mianmari szervezete.

A szervezet sürgeti, hogy vonjanak felelősségre mindenkit, aki részese az emberi jogok megsértésének, így az elkövetőket és a megbízókat is” – olvasható a szervezet által csütörtökön kiadott közleményben.

A közleményt azután adták ki, hogy két tömegsírt fedeztek fel, mindegyikben huszonöt holttesttel, valamint a mianmari hadsereg felperzselt egy falut az ország középső részén.

Az ENSZ közleményében közölte, hogy huszonöt áldozatot korábban az ország polgári kormányát február 1-én megdöntő juntával szemben álló, a karen kisebbséghez tartozó milícia tartott a fogságában.

Az ENSZ kitért arra is, hogy több mint 150 házat gyújtottak fel Magvaj régió Kin Ma nevű falujában.

“Az ENSZ ismételten felszólítja a jelenlegi válság minden szereplőjét, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi emberi jogi normákat” – áll a közleményben, amely védelmet kért a polgári személyek számára, és követelte a felelősök bíróság elé állítását.

Négy hónappal a katonai államcsíny után a hadsereg még mindig nem volt képes ellenőrzése alá vonni az egész országot.

A biztonsági erők által elkövetett erőszakcselekményekben legalább 865-en haltak meg a politikai foglyokat támogató mianmari civil szervezet szerint.

A junta az államcsínyt a tavaly novemberi választásokon elkövetett állítólagos csalásokkal indokolta, amelyeken a Nobel-békedíjas Aung Szang Szú Kjí pártja győzött. A választás a nemzetközi megfigyelők szerint legitim volt.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑