Cadmus fordítás Cadmus

Mianmarban az emberi jogok helyzetének súlyos romlására figyelmeztet az ENSZ

2021. 06. 17.

Aggódik az emberi jogok helyzetének súlyos romlásáról tanúskodó legutóbbi erőszakcselekmények miatt az ENSZ mianmari szervezete.

A szervezet sürgeti, hogy vonjanak felelősségre mindenkit, aki részese az emberi jogok megsértésének, így az elkövetőket és a megbízókat is” – olvasható a szervezet által csütörtökön kiadott közleményben.

A közleményt azután adták ki, hogy két tömegsírt fedeztek fel, mindegyikben huszonöt holttesttel, valamint a mianmari hadsereg felperzselt egy falut az ország középső részén.

Az ENSZ közleményében közölte, hogy huszonöt áldozatot korábban az ország polgári kormányát február 1-én megdöntő juntával szemben álló, a karen kisebbséghez tartozó milícia tartott a fogságában.

Az ENSZ kitért arra is, hogy több mint 150 házat gyújtottak fel Magvaj régió Kin Ma nevű falujában.

“Az ENSZ ismételten felszólítja a jelenlegi válság minden szereplőjét, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi emberi jogi normákat” – áll a közleményben, amely védelmet kért a polgári személyek számára, és követelte a felelősök bíróság elé állítását.

Négy hónappal a katonai államcsíny után a hadsereg még mindig nem volt képes ellenőrzése alá vonni az egész országot.

A biztonsági erők által elkövetett erőszakcselekményekben legalább 865-en haltak meg a politikai foglyokat támogató mianmari civil szervezet szerint.

A junta az államcsínyt a tavaly novemberi választásokon elkövetett állítólagos csalásokkal indokolta, amelyeken a Nobel-békedíjas Aung Szang Szú Kjí pártja győzött. A választás a nemzetközi megfigyelők szerint legitim volt.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑