Cadmus fordítás Cadmus

Mianmarban több száz foglyot engedhetnek szabadon

Mintegy 700, Rangun börtönében fogva tartott foglyot enged szabadon a mianmari junta szerdán a börtön igazgatójának a Reuters hírügynökséghez eljuttatott bejelentése szerint. Helyi sajtóforrások ugyanekkor 2000-re teszik a szabadulók számát.

Zaw Zaw börtönigazgató nem tért ki arra, kiket engednek szabadon, ám a börtön egyik, a BBC-nek névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szerint politikai foglyok is vannak köztük.

A Chin World című, Mianmar csin kisebbsége üzemeltette hírportál szerint legalább 41, csin nemzetiségű politikai foglyot engednek szabadon szerdán, köztük nyolc nőt.

A nyugat-mianmari Csin államban a puccs óta a felkelők és a katonaság többször összecsaptak, a térségben aktív, etnikai alapon szerveződött lázadócsoportok ugyanis nem fogadják el a hadsereg irányítását.

A szingapúri CNA televíziós társaság beszámolója szerint a börtön épülete előtt több száz ember gyűlt össze, egyelőre nem lehet tudni, mikor engedik ki a foglyokat.

Kedden a hadsereg kezében lévő Myawaddy televíziós csatorna azt közölte, hogy a hatóságok 24, a juntát bíráló híresség és sportoló ellen ejtették a vádakat.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a februári puccs óta 6421 embert vettek őrizetbe, 5541-en közülük ma is börtönben vannak.

Az országban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét.

A katonaság azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. Az AAPP értesülései szerint a megmozdulásokon már 883 ember meghalt.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑