Cadmus fordítás Cadmus

Milliók életét fenyegeti az árvíz Dél-Ázsiában

Több mint 1200-an vesztették életüket és legalább 40 millió embert fenyegetnek Indiában, Pakisztánban, Nepálban és Bangladesben a hetek óta pusztító áradások.

A térségben jú­niustól szeptemberig tart a heves esőzésekkel járó monszunidőszak, amely rendszeresen okoz árvizeket és fölcsuszamlásokat. Segélyszervezetek szerint évtizedek óta a legsúlyosabb áradásról van szó.

Az árvíz több falut is elborított, több községet pedig elvágott a külvilágtól. A Nemzetközi Vöröskereszt humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztetett. „Gyorsan az elmúlt évek egyik legsúlyosabb válsága alakulhat ki a térségben.

Nepálban, Bangladesben és Indiában súlyos élelmiszerhiány alakult ki, a szennyezett árvíz betegségeket okoz” – fogalmazott nemrég Martin Faller, a nemzetközi segélyszervezet regionális igazgatója.

Az esőzés miatt omlott össze tegnap egy többemeletes épület India egyik legfőbb gazdasági központjában, Mumbaiban, több mint 30 ember rekedhetett a romok alatt, legkevesebb négyen meghaltak. Az épületben kilenc család élt. A hatóságok szerint az esővíz moshatta alá a házat – jelentette az MTI.

Mumbaiban a héten tíz halálos áldozatot követelt a viharos időjárás, amely szinte megbénította a város életét. Vonatjáratok tucatjait törölték, egyes utcákon a gyalogosok derékig érő iszapos vízben gázoltak, számos cég kénytelen volt hazaküldeni a munkásait. Hétfő óta Mumbaira másfél méternél több csapadék hullott.

Orientalista.hu – Magyar Idők – MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑