Cadmus fordítás Cadmus

Milliókat fenyeget éhínség a következő hónapokban Pakisztánban

2022. 10. 03.

Mintegy 5,7 millió embert sújthat éhínség a következő három hónapban Pakisztánban az áradások következtében – figyelmeztetett az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

A pakisztáni katasztrófavédelem legújabb adatai szerint 1695 ember halálát okozták a szokatlanul heves monszunesőzés miatt kialakult árvizek. Összesen 33 millió embert érint a természeti katasztrófa, több mint kétmillió lakóház megrongálódott, és százezrek élnek hetek óta sátrakban, ideiglenes szálláshelyeken.

A pakisztáni kormány szerint viszont nincs ok aggodalomra, az országnak elegendő búzatartalékai vannak, amelyek a következő aratásig is kitartanak, illetve az állam gondoskodott még több búza importjáról.

Az OCHA hétfőn a Twitteren jelezte: partnereivel együtt növelni kezdték a Pakisztánnak nyújtott élelmiszersegélyek mennyiségét, és már 1,6 millió olyan embernek segítettek, akiket közvetlenül érintettek az áradások. Az ENSZ-hivatal arra figyelmeztetett, hogy egyre több megbetegedést okoznak a szennyezett víz okozta fertőző betegségek Szindh és Beludzsisztán tartományban.

A hónapok óta tartó természeti katasztrófa áldozatainak megsegítésére számos ország és ENSZ-szervezet küldött segélyt szállító repülőjáratokat Pakisztánba, de sok érintett panaszkodik arra, hogy semmiféle segítséget nem kapott, vagy csak túlságosan kevés támogatás jutott el hozzá.

Az OCHA szombati jelentésében rámutatott arra, hogy közegészségügyi válság kockázata áll fenn, mert rengeteg ember él egészségügyi szempontból nem megfelelő ideiglenes szállásokon, ahol alapvető szolgálatásokhoz sem jutnak hozzá. Mintegy 130 ezer várandós nőnek lenne szüksége például sürgősen terhesgondozásra. Már az árvizek előtt is Pakisztán volt az egyik olyan ország Ázsiában, ahol arányaiban a legtöbb szülő nő vesztette életét, és a mostani helyzetben ez várhatóan tovább romlik majd – tették hozzá.

A pakisztáni hatóságok adatai szerint az árvizek mintegy 30 milliárd dollár anyagi kárt okoztak. Több ezer kilométernyi utat és 440 hidat mosott el az ár, a közúti közlekedés helyenként összeomlott. Az ENSZ várhatóan még további 800 millió dollár felajánlását kérvényezi majd a nemzetközi közösségtől.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑