Mintegy 130 millió dollár felajánlást gyűjtött online donorkonferencián a palesztin menekülteknek az ENSZ

Jelentős, 130 millió dollárnyi (40 milliárd forintnyi) felajánlást gyűjtött össze online donorkonferencián a palesztin menekülteket segélyező ENSZ-hivatal (UNRWA), és így folytathatja közel-keleti tevékenységét – közölte Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa keddi sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, biztató az erős politikai támogatás, de jóval többre van szükség, hogy az ügynökség csökkentse idei 400 millió dolláros költségvetési hiányát.

Lazzarini felhívta a figyelmet a sokrétű kihívásra, amellyel a szervezetnek meg kell birkóznia. Egyebek mellett Ciszjordánia jelentős részének tervezett izraeli annektálását, a szíriai konfliktust, a koronavírus-járványt és a súlyos gazdasági nehézségeket említette a számos menekültet befogadó Libanonban.

António Guterres ENSZ-főtitkár nagyra értékelte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az UNRWA tesz, hogy megfékezze a koronavírus terjedését a sok helyütt zsúfoltságban élő palesztin menekültek közösségeiben.
A Svédország és Jordánia által szervezett online donorkonferencián 75 ország és civil szervezet képviselői vettek részt.

Az UNRWA oktatási, egészségügyi és lakhatási segítséget nyújt a Ciszjordániában, a Gázai övezetben, Kelet-Jeruzsálemben, Jordániában, Libanonban és Szíriában élő 5,6 millió palesztin menekültnek.

Az ügynökség két éve finanszírozási gondokkal küzd, mert legnagyobb adományozója, az Egyesült Államok fokozatosan megszüntette költségvetési hozzájárulását. Washington arra hivatkozott, hogy az UNRWA bizonyos tevékenységei Izrael-ellenesek.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑