Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva és Washington megegyezett a szíriai légtér használatáról

2017. 05. 07.

Megegyeztek az orosz és az amerikai vezérkari főnökök a szíriai légtérben végrehajtott bevetésekről szóló repülésbiztonsági memorandum megújításáról – közölte szombaton a moszkvai védelmi tárca.

A két fél további intézkedéseken is dolgozik a terrorista szervezetekkel szembeni harcok alatt a véletlen konfliktushelyzetek elkerülésére végett – közölte szombaton a moszkvai védelmi tárca.

Gennagyij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke és Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője telefonbeszélgetésük során megerősítette, hogy készek teljes körűen megújítani a 2015 októberében aláírt dokumentumot, amely azt hivatott megakadályozni, hogy a két ország harci gépei konfliktusba kerüljenek a szíriai légtérben.

Az orosz fél azt követően függesztette fel a memorandum hatályát, hogy az Egyesült Államok a Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadásra hivatkozva csapást mért egy szíriai katonai repülőtérre.

A védelmi tárca szerint a vezérkari főnökök megbeszélésének központjában a május 4-én Asztanában aláírt orosz-iráni-török memorandum is szerepelt, amely a civilek védelmére biztonsági övezetek létrehozásáról rendelkezik Szíriában.

A két fél emellett megállapodott a rendszeres kapcsolattartásban. A minisztérium közölte azt is, hogy a telefonbeszélgetést az amerikai fél kezdeményezte.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑