Moszkva: kiélezi a palesztin-izraeli viszonyt a zsidó telepek amerikai elismerése

 

Kiélezi a palesztin-izraeli viszonyt, hogy Washington nem tekinti többé törvényellenesnek a ciszjordániai zsidó telepeket – figyelmeztetett kedden kiadott állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

A moszkvai diplomáciai tárca az amerikai döntést újabb, a közel-keleti rendezés nemzetközi jogi alapjának lerombolására irányuló lépésként értékelte. A dokumentum szerzői arra szólították fel az összes érintett felet, hogy tartózkodjanak az olyan lépésektől, amelyek új, veszélyes eszkalációt provokálhatnak ki a régióban, és akadályozzák a közvetlen palesztin-izraeli párbeszéd felújításához szükséges feltételek megteremtését.

Az orosz elvi álláspont – mint arra a külügyminisztérium rámutatott – az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334-es határozatában testesül meg, amely szerint zsidó telepek létesítése az 1967 óta megszállt palesztin területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet, törvénytelen, megsérti a nemzetközi jogot, valamint az egyik fő akadályt jelenti a kétállami elven alapuló palesztin-izraeli rendezés és az igazságos, tartós és átfogó közel-keleti béke útjában.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a – palesztin önrendelkezésű területen épített – ciszjordániai zsidó telepeket. Pompeo leszögezte: Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Úgy fogalmazott: a nemzetközi jog egyébként önmagában nem fog békét teremteni.

Izraelben üdvözölték az amerikai döntést, palesztin részről viszont azt hangsúlyozták, hogy az amerikai kormányzatnak nincs felhatalmazása a zsidó telepekről rendelkező nemzetközi határozatok megsemmisítésére.

Orosz Hírek, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑