Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva műszaki bázist tervez létrehozni hadihajói számára Szudánban

2020. 11. 12.

Jóváhagyta Mihail Misusztyin orosz kormányfő azt a kétoldalú szerződéstervezetet, amelynek alapján az orosz haditengerészet műszaki ellátóállomást létesíthet majd Szudán területén.

Az erről szóló tájékoztatás szerdán jelent meg a hivatalos orosz online közlönyben. A miniszterelnök a megállapodás aláírására tett javaslatot az államfőnek.

A szerződéstervezet értelmében Szudán díjmentesen bocsátja majd Oroszország rendelkezésére az objektum területét.

A létesítményben az orosz hadiflotta legfeljebb négy hajót állomásoztathat, köztük nukleáris meghajtásúakat is. A bázison tartózkodó katonai személyzet létszáma nem haladhatja meg a háromszázat.

Oroszország emellett jogosult lesz a szudáni tengeri és légikikötőkön keresztül mindennemű olyan fegyver, lőszer és felszerelés szállítására, amely a bázis működtetéséhez és a hadihajók feladat-végrehajtásához szükséges. A szállítmányokra Szudán illetéket és vámot nem fog kivetni.

Az orosz hadihajók a szudáni bázison mentességet élveznek majd, megvizsgálni, átkutatni és lefoglalni nem lehet majd őket.

Oroszország szudáni felkérés alapján térítésmentesen támogatást nyújt majd a köztársaságnak a felkutatási és mentési akciókban és a “diverzióellenes biztosításban”.

A Meduza független portál a közzétett koordináták alapján azt írta, hogy a létesítmény Port Szudánban lesz.

A szudáni féllel közösen kidolgozott szerződéstervezetet a külügyminisztériummal, a legfelsőbb bírósággal és a Nyomozó Bizottsággal (SZK) való egyeztetés után a moszkvai védelmi tárca terjesztette elő.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑