Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva szerint orosz tengerészek akadályozták meg egy orosz és egy amerikai hadihajó összeütközését

2020. 01. 12.

Az orosz legénység professzionalizmusa akadályozta meg egy orosz és egy amerikai hadihajó összeütközését az Arab-tengeren – közölte pénteken a moszkvai védelmi minisztérium. A tárca szerint nem felel meg a valóságnak az Egyesült Államok tájékoztatása a csütörtöki incidensről. Korábban az amerikai haditengerészet Bahreinban állomásozó Ötödik Flottája arról számolt be, hogy egy orosz hadihajó veszélyesen megközelítette a Farragut nevű (k) amerikai rombolót.

A katonai ügyek moszkvai minisztériuma ezzel szemben azt állította, hogy az amerikai romboló keresztezte az orosz hajó haladási irányát az Arab-tengeren és hogy az amerikai legénység szakszerűtlenül cselekedett. A tárca rámutatott, hogy a hajók tengeri összeütközésének megelőzésének nemzetközi szabályait rögzítő 1972-es konvenció értelmében az útvonalak kereszteződése esetén annak a hajónak kell utat engednie, amely jobb felől akadályoztatott. Ilyen módon éppen az Egyesült Államok haditengerészetének rombolója, amely az előtte haladó orosz hadihajó menetirányától jobbra helyezkedett el, sértette meg csütörtökön nagyon durván a hajók tengeri összeütközése megakadályozásának nemzetközi szabályait azzal, hogy manővert hajtott végre annak menetirányának keresztezésére – olvasható a dokumentumban.

Az orosz minisztérium hangsúlyozta, hogy az amerikai romboló legénysége szakszerűtlen fellépésével tudatosan megsértette a tengerhajózás biztonságának nemzetközi normáit és éppen az orosz legénység szakszerű magatartása akadályozta meg a két hadihajó összeütközését. Az amerikai haditengerészet korábban kiadott közleménye az orosz hadihajót vádolta meg azzal, hogy agresszívan közelített meg egy amerikai rombolót az Arab-tenger északi részén. Az Ötödik Flotta szerint a Farragut öt rövid szirénajelzést adott ki és irányváltoztatásra kérte az orosz hadihajót, amit az utóbbi először visszautasított, de később irányt változtatott, és így megnövelte a két jármű közötti távolságot. Az orosz védelmi minisztérium pénteken azt is bejelentette, hogy a nap folyamán telefonon folytatott eszmecserét a közel-keleti helyzetről Szergej Sojgu orosz és Mark Esper amerikai védelmi miniszter.

Forrás és kép: PestiSrácok MTI

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑