Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva új független testület létrehozását javasolja a vegyifegyver-támadások kivizsgálására

2018. 01. 24.

Oroszország egy új, független vizsgálóbizottság létrehozását javasolja a szíriai vegyifegyver-támadások kivizsgálására, és erről szóló határozati javaslatot terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, miután előzőleg megvétózta az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakembereiből álló vizsgálóbizottság (JIM) mandátumának meghosszabbítását.

Az Oroszország által javasolt, úgynevezett Független Nyomozati Mechanizmus (UNIMI) keretében működődő testület mandátuma egy évre szólna, de szükség esetén meghosszabbítható lenne. Az elképzelés szerint a vizsgálóbizottságnak független, elfogulatlan és hitelt érdemlő vizsgálatokat kell majd lefolytatnia, és „megdönthetetlen tényeket” kell a BT elé tárnia, amelyek alapján meg lehetne határozni, hogy kik voltak a vegyifegyver-támadások elkövetői.

Moszkva azután terjesztette határozati javaslatát a BT elé, hogy előzőleg háromszor is megvétózta a JIM mandátumának meghosszabbítását. A 2015 augusztusában megalakított vizsgálóbizottság mandátuma november 17-én járt le.

Oroszország többször bírálta a JIM munkáját, azt állítva, hogy elfogult. A JIM hét jelentést készített, és ezek közül négy a szíriai hatóságokat tette felelőssé a vegyifegyver-támadások miatt. Damaszkusz rendre tagadta, hogy ilyen fegyvert vetett be, és az országban tevékenykedő „terrorszervezeteket” tette értük felelőssé.

Vaszilij Nebenzja orosz ENSZ-nagykövet a vegyifegyver-támadásoknak szentelt keddi BT-ülés után azt mondta újságíróknak: Oroszország megpróbálja megszervezni azt, hogy az OPCW szakemberei ellátogathassanak Szíriában, hogy megvizsgálják a felkelőktől elkobzott mérgező anyagokat. A diplomata szerint a szíriai kormány hívta meg őket.

Faisal Al-Makdad szíriai helyettes külügyminiszter tavaly augusztusban tartott damaszkuszi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a iszlamisták által hátrahagyott raktárokban mérgező anyagokkal ellátott gránátokat, továbbá gránátvetőket találtak.

Franciaország jelezte, hogy kész megvizsgálni az orosz javaslatot. Az ugyancsak állandó BT-tagsággal rendelkező Kína támogatásáról biztosította a kezdeményezést, ugyanakkor az amerikai nagykövet, Nikki Haley ellenezte a javaslatot.

Orientalista.hu – MTI

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑