2017. 03. 17.

Moszul ostroma: Ellentmondóak az iraki és amerikai nyilatkozatok

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek iraki és amerikai fegyveres alakulatok parancsnokai csütörtökön a Moszul nyugati részében visszafoglalt városrészek nagyságáról – állapította meg az AP hírügynökség.

Az amerikai támogatású iraki védelmi erők közel egy hónapja harcolnak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáival az észak-iraki nagyváros visszafoglalásáért.

Joseph Martin vezérőrnagy, az Irakban harcoló szárazföldi szövetséges erők amerikai parancsnoka közölte, hogy a katonák a Tigris folyótól nyugatra fekvő elővárosok „alig több mint egyharmadát” foglalták vissza, míg Jahíja Raszúl dandártábornok, az iraki hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a visszafoglalt városrészek aránya a 60 százalékot is elérheti, és továbbra is folynak a harcok. Irak januárban bejelentette, hogy Kelet-Moszult „teljes egészében felszabadították”.

Iraki vezetők korábban is túlbecsülték győzelmeiket, bejelentették, hogy egyes területeket felszabadítottak az iszlamistáktól, de kiújultak a harcok és a támadások. A dzsihadisták az elmúlt hetekben is többször intéztek pokolgépes és más támadásokat a keleti városnegyedek ellen.

A harci egységek parancsnokai szerint lelassult az iraki védelmi erők előrenyomulása a múlt héten, a katonák csak néhány méterrel haladtak előre az IÁ pokolgépes támadásai miatt.

Ahmed Mahmúd, a szövetségi rendőrség tisztje elmondta, egysége arra vár, hogy a különleges egységek megtisztítsák az elővárosokat, mielőtt benyomulnak. Azt is közölte, hogy az iraki erők három összehangolt csapást intéztek Nyugat-Moszul ellen.

A dzsihadisták 2014 júniusa óta tartják megszállva a második legnagyobb iraki várost.
Az iraki védelmi erők azóta fokozatosan vonták ellenőrzésük alá a megszállt területeket, Moszul visszafoglalásáért pedig októberben indítottak nagyszabású offenzívát.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑