Cadmus fordítás Cadmus

Mozambikban továbbra is tömegek menekülnek a dzsihadista támadások elől

Továbbra is ezrek menekülnek otthonaikból Mozambik északi részén, két és fél hónappal az al-Shabaab (az azonos nevű szomáliai terrorszervezettel nem azonos) dzsihadista szervezet Palma városa elleni támadása után, amely miatt immár mintegy 70 ezren menekültek el otthonaikból a térségben – figyelmeztetett pénteken az ENSZ genfi székhelyű Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

“A menekülők elmondták az UNHCR tagjainak, hogy a palmai helyzet továbbra is nagyon instabil, éjszakánként rendszeres a lövöldözés és a lakhelyek felgyújtása” – számolt be közleményében az UNHCR.

Az észak-mozambiki Cabo Delgado tartományban – ahol Palma is található – immár csaknem 800 ezer azoknak a száma, akik kénytelenek voltak elmenekülni otthonaikból az ingatag helyzet miatt. Az UNHCR szerint naponta menekülnek innen Mozambik más részeire vagy a szomszédos Tanzániába.

A világszervezet menekültügyi főbiztossága hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a belső menekülteket védelemben és segítségnyújtásban részesítsék, egyúttal tegyék lehetővé a Tanzániába menekülőknek, hogy menedékkérelemért folyamodhassanak, és ne küldjék vissza őket addig, amíg fennáll a vészhelyzet. Az UNHCR mozambiki határőrökre hivatkozva ugyanakkor arról számolt be: január óta legalább 10 ezer mozambikit toloncoltak vissza erővel, közülük csaknem 900-at csak június 7. és 9. között.

Az UNHCR emlékeztetett arra, hogy ezrek rekedtek Palma körüli, szintén politikailag bizonytalan vidékeken, ahol a humanitárius segítségnyújtás korlátozott.

Az al-Shabaab március 24-én ostromolta meg Palma városát, a harcokban több tucatnyian vesztették életüket.

A dzsihadista csoport 2017-ben bukkant fel a rubinbányákban és földgázmezőkben gazdag térségben. A fegyveres konfliktusokat nyomon követő és elemző ACLED nevű nemzetközi szervezet szerint eddig több mint 2830 mozambiki vesztette életét a dzsihadista terrorizmus miatt.

A Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet szerdai tájékoztatása szerint legalább 51 gyereket, többségében lányt raboltak el az elmúlt évben a tartományban, ahol beszámolók szerint gyerekeket fejeztek le, gyilkoltak meg, valamint szexuálisan zaklatták őket.

A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) nevű civil szervezet pénteken ismertetett jelentésében úgy vélekedett: a külföldi beavatkozástól eddig vonakodó mozambiki kormánynak el kell fogadnia a külföldi katonai segítséget az afrikai ország északi részét több mint három éve terrorizáló dzsihadisták elleni harcban.

Dino Mahtani, az ICG szakértője és a jelentés vezető szerzője szerint a segítségnyújtásnak a helyi erőknek biztosított támogatásban és kiképzésben kell kimerülnie, el kell kerülni a külföldi csapatok “tömeges bevetését”, mert az végül további dzsihadistákat is harcra sarkallhat a “nemzetközi beavatkozás” ellen.

Filipe Nyusi mozambiki elnök eddig visszautasította a külföldi segítségnyújtást az 1975 óta független ország szuverenitására hivatkozva.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑