2017. 10. 23.

Muszlim propagandafilm elkészítését finanszírozta a brit rendőrségA brit rendőrség szükségét érezte, hogy közpénzből forgassanak az iszlámot és a muszlimokat népszerűsítő propagandafilmet.

A Lincolnshire-i rendőrség által finanszírozott és a testület Youtube-csatornáján megjelenő filmet a hatóság a gyűlölet-bűncselekmények elleni harchoz akarta felhasználni – írja a Breitbart.

A filmből megtudhatják a britek, hogy a muszlim közösség régóta fontos szerepet játszik a szigetország életében. A muszlimok nem terroristák és nem dzsihadisták, hanem rengeteget jótékonykodnak és a hazájukat szolgálják orvosként, rendőrként és katonaként. Az átlagos muszlimok elítélik a terrorcselekményeket, de nem akarnak állandóan elnézést kérni minden merénylet elkövetése után.

A filmben elhangzik jó pár olyan gondolat, amelyek kétségtelenül igaznak mondható az iszlámmal kapcsolatban és általánosságban a szigetország muszlim közösségéről is. Azonban csak és kizárólag a pozitívumokra koncentrál a film, és az iszlámot csábítóan próbálja bemutatni.

A közösségi csatornákon sokan felháborodással fogadták a filmet. Az iszlamofóbiától a jogos kritikákig sok minden elhangzik a kommentekben.

Sokan számon kérik, hogy a filmet miért közpénzből forgatták le. Azt is sokan szóvá tették, hogy más vallások kapcsán is fognak-e hasonló filmeket forgatni a rendőrség költségén.

A rendőrtisztek esetleg elmehetnének az iskolákba és mesélhetnének arról is, hogy milyen csodás munkát végez a keresztény egyház egész évben, minden évben és azt is bemutathatnák, hogy keresztények milyen keményen dolgoznak a közösségért. És aztán megtehetnék ugyanezt a zsidó, a szikh és minden más vallás esetében”

– írta Penny Bunn a Facebookon.

Amikor járőrözni kéne, akkor nincs pénz, de ha az iszlámot kell promózni, akkor van”

– írta Nicholas Street.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint egyébként a bűnözés emelkedőben van a szigetországban: a 2017 júniusát megelőző egy évben 13 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma az azt megelőző egy évhez képest.

A film finanszírozása azért is megdöbbentő, mert a Lincolnshire-i rendőrség vezetője pont a videó bemutatásának napján nyilatkozott arról, hogy súlyos finanszírozási nehézségekkel küzdenek, miközben az erőszakos bűncselekmények aránya két számjegyű emelkedést mutat a körzetben.

A finanszírozási gondok nem egyedülállóak, néhány helyi rendőri szervezet már bejelentette, hogy pénz hiányában nem tartják meg a rendes, éves felvonulásukat a Remembrance Day-nak nevezett ünnepen, amelyen a fegyveres testületek szolgálat közben elhunyt tagjairól emlékeznek meg.

A videó miatt érkezett kritikákat a helyi rendőrség vezetőjének helyettese visszautasította.

Némely komment nagyon elszomorít. Elkötelezett vagyok a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítása elleni harc mellett…Attól, hogy valaki muszlim, még lehet brit állampolgár is, így őt is megilleti a mindenkit megillető tisztelet és védelem. A feladatunk a közösségekkel való együttműködés és ez a videó egy eszköz ahhoz, hogy átlépjük az egymástól elválasztó határokat és terjesszük az információt”

– mondta Craig Naylor, a Lincolnshire-i rendőrség magas rangú tisztje.

A problémát természetesen az is jelenti, hogy míg a videó kimondottan a jó dolgokra fókuszál, addig a vitás kérdéseket a szőnyeg alá söpri. Ilyen például a nők helyzete az iszlámban, vagy az az iszlám szent szövegeiben rögzített és világosan kimondott álláspont, hogy a nem muszlimok, különösen a zsidók, alacsonyrendűbbek a muszlimoknál.

888.hu – Bácskai Balázs

, , , ,


Back to Top ↑