Cadmus fordítás Cadmus

Naftali Bennett személyében először látogatott Bahreinbe izraeli miniszterelnök

2022. 02. 14.

Bahreinbe érkezett Naftali Bennett hétfőn, személyében először tesz látogatást izraeli miniszterelnök az arab országban.

Ez a legmagasabb szintű kapcsolat azóta, hogy a két ország az Egyesült Államok közvetítésével rendezte diplomáciai viszonyát 2020-ban.

Az izraeli kormányfő hivatalának tájékoztatása szerint Bennettet bahreini hivatali partnere, Szalman bin Hamad bin Isza Ál Halifa trónörökös fogadja a látogatáson.

“A vezetők megvitatják a kétoldalú kapcsolatok erősítésének lehetőségeit (…), különösen a diplomácia és a gazdaság terén, a technológiai és innovációs kérdésekre összpontosítva” – olvasható a közleményben.

Izrael 2020-ban amerikai közvetítéssel normalizálta diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel, ami részben arra vezethető vissza, hogy ezek az országok osztoznak Iránnal kapcsolatos aggodalmaiban.

Bahreinbe indulása előtt Bennett újságíróknak nyilatkozva elmondta, reméli, hogy látogatása “a jó szándékról szóló (…) és a közös fenyegetések elleni egységes kiállás üzenete lesz”.

Izrael a két évvel ezelőtti megállapodások nyomán fokozta együttműködését a Perzsa-öböl menti államokkal. Beni Ganz védelmi miniszter például február 2-án el-Manámában tárgyalt, és közölte, hogy a nemzetközi koalíció keretében egy izraeli tisztet neveznek ki Bahreinbe.

Az emírségben van ugyanis az amerikai ötödik flotta főparancsnoksága, illetve meghatározott ügyekben ott működik az úgynevezett középső parancsnokság (Centcom) is, amely az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányítja.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑