Cadmus fordítás Cadmus

Nagyszabású mozgósítást rendelt el a Húszik vezére

2018. 07. 09.

Nagyszabású mozgósítást rendelt el Abd al-Malik al-Húszi, , a jemeni síita húszi felkelők vezetője szombaton a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség ellen Hodeida kikötővárosban harcoló fegyveresek erősítése érdekében, mert szerinte az arab koalíció kihátrált az ENSZ égisze alatt létrejött, a vérontást elkerülendő egyezményekből – jelentette vasárnap a Hszinhua kínai hírügynökség a húszik működtette SABA hírügynökségre hivatkozva.

A húszi vezér nem részletezte, milyen egyezményekről van szó, a SABA jelentése szerint azonban al-Húszi azzal vádolta meg a jemeni háborúba a  megbuktatott és Szaúd-Arábiába menekült Mansour Al-Hadi oldalán 2015 óta beavatkozó arab koalíciót, hogy kihátrált a Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja közvetítésével létrejött megállapodásokból, melyek értelmében elkerülnének egy nagyszabású offenzívát a húszik ellenőrizte kikötőváros ellen.

„A szaúdiak és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Nemzetekkel takaróznak, hogy alaptalan indokokkal irányításuk alá vonják Hodeidát” – mondta a húszik vezetője.

Al-Húszi két nappal azután közölte ezt, hogy az arab koalíció újraindította támadásait Hodeida ellen. Helyi médiajelentések szerint több mint 100 húszi fegyveres halt meg két nap leforgása alatt.

A szaúdi és emírségekbeli vezetésű katonai szövetség hétfőn közölte, hogy mérsékelte harci tevékenységét, hogy időt adjanak az ENSZ jemeni különmegbízottjának meggyőzni a húszi lázadókat a városból történő feltétel nélküli kivonulásról.

Az Irán támogatását élvező jemeni húszik június 22-én jelezték, hogy hajlandóak lennének az ENSZ igazgatása alá helyezni a Al-Hadi és az ő támogatására létrejött szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció által ostromlott Hodeida városát. Martin Griffiths a húszik tárgyalási szándékának megnyilvánulása miatt a húszik kezén lévő jemeni fővárosban, Szanaában és a szaúdi Dzsiddában is járt emiatt, illetve tárgyalt Al-Hadival is. Szanaai tárgyalásait eredményesnek minősítette.

A szaúdi vezetésű koalíció június 13-án rohamozta meg Hodeidát, és – az emírségek hivatalos hírügynöksége szerint – egy hét alatt elfoglalta a város repülőterét.

A két hete folyó harcokban több mint 400 civil vesztette életét az ENSZ adatai szerint, segélyszervezetek szerint pedig mintegy 45 ezer ember menekült el Hodeidából.

A hatszázezer lakosú Hodeida kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszersegélyek 70 százaléka, illetve a humanitárius és olajszállítmányok legnagyobb része. Lise Grande, az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora korábban arra figyelmeztetett: legalább 250 ezer civil veszítené el mindenét, akár az életét is, ha elhúzódna az ostrom.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑