Cadmus fordítás Cadmus

Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat indul Kirgizisztánban

2021. 09. 06.

Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat indul szeptember 7-én Kirgizisztánban tekintettel a szomszédos Afganisztánban kialakult ingatag biztonsági helyzetre – közölte hétfőn a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság védelmi minisztériuma.

A Kirgizisztán déli részén megrendezésre kerülő háromnapos manőveren kirgiz, orosz, kazah és tádzsik katonai alakulatok vesznek részt, összesen mintegy ötezer katonával. A résztvevők elsődlegesen a terrorista fenyegetések elhárítását fogják gyakorolni.

A hadgyakorlatra a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) szervezésében kerül sor. Az ODKB-t a Szovjetunió hat utódállama, Oroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán hozta létre 1992-ben.

A katonai szövetség tagállamai attól tartanak, hogy a radikális iszlamista tálibok afganisztáni hatalomra kerülésének biztonságpolitikai kihatásai lesznek a közép-ázsiai térségre. Moszkva egyebek között arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet keze Afganisztánból egészen Oroszországig elérhet. Az ODKB tagállamok Kirgizisztán és Tádzsikisztán ráadásul közvetlenül határosak Afganisztánnal. Az utóbbi hetekben több hasonló hadgyakorlatot rendeztek a térségben. A mostani manővert követően az ODKB októberben is tervez egy hadgyakorlatot, ezúttal Tádzsikisztánban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑