Cadmus fordítás Cadmus

Nap képe: Zsoldosból süteményárus, néhol már virágzik az üzlet a szíriai romokon

2018. 11. 18.

Az AFP tudósítója a nemrég megnyitott szír–jordániai határállomáson járt, Nassibban, és megdöbbent azon, amit látott. Találkozott például a szír Bahan al-Masrival, aki süteményeket árul a Jordániából érkező bevásárlóturistáknak.

Naponta kb. harminc dobozt ad el, csomagonként négy dollárért. A beszerzési ár lényegesen alacsonyabb, tehát jócskán van haszon. Masri korábban az egyik kormányellenes lázadó csoport hadseregében szolgált. Nem jószántából. Amikor az Aszad-ellenes felkelők átvették Deraa tartomány irányítását 2011-ben, nem volt más választása, mint beállni a hadseregükbe. Ezért tisztes fizetést kapott, el tudta tartani a családját, már ha életben marad. Neki ez sikerült, és a konfliktust helyi szinten lezáró egyezményből is jól jött ki. Nem akarta, hogy sok zsoldos társához hasonlóan, áttelepítsék egy másik, még a lázadók által irányított szíriai országrészbe. Inkább maradt, és katonából kereskedő lett. A szíriai állam rajta is érvényesíti a hadkötelezettséget, tehát behívhatják katonai szolgálatra.

Az AFP tudósítója beszélgetett egy taxisofőrrel is, aki naponta tehetős jordániaiakat visz Damaszkuszba. Részben turisztikai, részben bevásárlási célból rohanják meg mostanában Szíriát a szomszédos ország polgárai. A szíriai élelmiszer árak ötven százalékkal alacsonyabbak, mint a jordániaiak és ugyanez érvényes az üzemanyagra is. Tehát a szír sofőr jordániai turistákat visz Damaszkuszba, ott teletankolja az autóját, majd telerakja friss zöldségekkel, süteményekkel és ruhaneművel a csomagtartót. Az árucikkeket a kishatárforgalom áldásait élvező jordániaiaknak adja el.

Egy, a határátlépésre türelmesen váró jordániai elmondta az AFP-nek, hogy a háború előtt naponta jártak át Szíriába, főleg Damaszkuszba, ahol a vendéglők fantasztikusak és jóval olcsóbbak, mint Jordániában. Hat év szünet után, legalábbis ezen a szakaszon, újra megnyílt a határátkelő és be is indult újra a jordániai bevásárlóturizmus. Ez persze bevételeket hoz a szír gazdaságnak is. Mindebben az a fura, hogy a külvilág Szíriát jelenleg a világ egyik legszörnyűbb országának tartja, nem alaptalanul. De vannak olyan mikrorégiók, ahol a hirtelen teremtett és persze törékeny béke nagyon gyors gazdasági fellendülést hoz. És még egy, némi optimizmusra okot adó fejlemény: a tudósító több olyan járművet is látott, amelyekben szír menekültek tértek haza Jordániából.

HVG, AFP

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑