Cadmus fordítás Cadmus

Nap videója: A meglepett szerb elnök Trumptól tudta meg, hogy Szerbia áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe

2020. 09. 14.

Néhány nappal ezelőtt Aleksandar Vucic szerb elnök nagyon meglepődött amikor Donald Trump a Fehér Házban bejelentette, hogy Szerbia átköltözteti nagykövetségét a megszállt Jeruzsálembe, hiszen valószínűleg az eredetileg aláírandó dokumentumban ez nem szerepelt.

A szerb elnök eredetileg azért érkezett Washingtonba, hogy aláírjon egy olyan egyezményt, mely szerint Szerbia kereskedelmi egyezményt köt Koszovóval.

Az amerikai bábállam, Koszovó azonban bejelentette, hogy elismeri Izraelt és kereskedelmi irodát nyit Tel Avivban. Az amerikaiak a Vucic elé tett dokumentumba azt is beleírták, hogy Szerbia áthelyezi nagykövetségét a megszállás alatt lévő Jeruzsálembe.

Ezek után a dokumentumot aláíratták a meglepett szerb elnökkel, majd pedig Donald Trump bejelentette, hogy történelmi sikert érte el azzal, hogy Szerbia az európai országok közül elsőként áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe.

A lépés az Európai Uniót is meglepte, hiszen az EU tagállamainak és más európai országok az is az az álláspontja, hogy az 1947-es ENSZ határozat miatt Tel Avivban működtetik tovább nagykövetségeiket, ameddig nem történik meg az izraeli-palesztin helyzet rendezése.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑