Cadmus fordítás Cadmus

NATO-tagállam kap légvédelmi rendszert Oroszországtól

2022. 04. 28.

Törökország újabb Sz–400-as légvédelmi rendszert kap Oroszországtól, összhangban a korábban megkötött szerződéssel – jelentette be a török Hadiipari Elnökség (SSB) vezetője.

Ismail Demir a török televízióban nyilatkozva leszögezte: a két ország között 2017-ben aláírt szerződésben eleve két rendszer leszállításáról volt szó. Kiemelte, hogy Ankara nem kíván a továbbiakban ilyen tranzakciót bonyolítani, és nem biztat erre másokat sem.

TÖRÖKORSZÁG RÉGÓTA IGYEKSZIK MODERNIZÁLNI LÉGIEREJÉT, ENNEK KERETÉBEN 2019-BEN SZ–400-AS LÉGVÉDELMI RENDSZERT SZERZETT BE OROSZORSZÁGTÓL.

Az Egyesült Államok többször is aggodalmát fejezte ki az ügylet miatt, mert attól tart, hogy Oroszország a rendszereket az ötödik generációs F–35-ös vadászbombázókról való információgyűjtésre használhatja fel. Ezen gépek gyártási programjából Washington ki is zárta Ankarát, jóllehet ezt követően F–16-os vadászgépek eladását ajánlotta fel az F–35-ösök helyett Törökországnak.

A tranzakció miatt az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a török fegyverzetek beszerzését intéző SSB-t és Demirt is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azonban a CBS amerikai tévécsatornának szeptemberben adott interjújában kijelentette:

ANKARA TOVÁBBI SZ–400-AS ÜTEGEKET SZÁNDÉKOZIK MÉG VÁSÁROLNI.

Az Egyesült Államok és Törökország között az elmúlt hónapokban javultak a kapcsolatok, miután Ankara többször is felajánlotta közvetítését az ukrajnai háború lezárása érdekében, egy – Erdogan veje tulajdonában álló – magáncégen keresztül pedig pilóta nélküli harci drónokat is szállított Kijevnek.

Az Almaz-Antej konszern által kifejlesztett és gyártott Sz–400 Triumf légvédelmi rendszer hadászati és taktikai repülőgépek, ballisztikus rakéták, hiperszonikus célpontok és egyéb légitámadási eszközök elektronikus és egyéb eszközökkel való legyőzésére szolgál. A rendszer képes akár 400 kilométeres hatósugárban megsemmisíteni az aerodinamikai célpontokat, a másodpercenként akár 4,8 kilométeres sebességgel repülő ballisztikus célpontokat pedig néhány méterestől több tíz kilométeres magasságig terjedő magasságban, akár 60 kilométeres hatótávolságban.

MTI, Portfolio.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑