2017. 01. 16.

NAÜ: Irán betartotta ígéretét

Irán eleget tett az atomprogramjáról a nemzetközi nagyhatalmakkal kötött megállapodás egyik fontos pontjának, és határidőre elszállította urándúsító centrifugáit és berendezéseit a fordói nukleáris üzeméből – közölte hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

Irán 2015 nyarán kötött megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország) és Németországgal, és ennek értelmében egyebek között beleegyezett abba, hogy a Kom városához közeli fordói atomlétesítményben az elkövetkező 15 évben nem folytat urándúsítást, leszereli az erre alkalmas berendezéseket, viszont megtarthat valamivel több mint 1000 centrifugát más célokra.

A NAÜ most megerősítette, hogy betartották a megállapodásban kitűzött egyéves határidőt a berendezések átszállítására a natanzi üzembe.

Az Iránnal kötött nukleáris megállapodás jövőjére árnyékot vet, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök nem ért vele egyet, és többször hangoztatta, hogy újra akarja tárgyalni. Trump korábban a „valaha kötött legrosszabb megállapodásnak” minősítette az atomalkut, időközben azonban eltávolodott attól a kijelentésétől, hogy fel akarná rúgni azt. Legutóbb ezzel összefüggésben hangsúlyozta: szorosan ellenőrizni fogja a megállapodás végrehajtását.

Az egyezmény egyebek mellett arra kötelezte Iránt, hogy csökkentse alacsony dúsítású uránkészletét, jelentősen mérsékelje urándúsító centrifugáinak számát, továbbá úgy alakítsa át az araki nehézvizes reaktorát, hogy ott ne lehessen atomfegyver gyártására is alkalmas plutóniumot előállítani. A nyugati államok cserében feloldottak több gazdasági büntetőintézkedést a perzsa állammal szemben.

Teherán szerint ugyanakkor sérti az atomalkut, hogy az Egyesült Államok decemberben meghosszabbította szankcióit vele szemben.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑