Cadmus fordítás Cadmus

Ne diszkrimináljuk a vallási szervezeteket az Európai Unióban

„Az Európai Uniónak el kell ismernie az egyházak, vallási szervezetek szociális tevékenységét” – hangsúlyozta Hölvényi György, az Európai Parlament kereszténydemokrata képviselője az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának konferenciáján Brüsszelben.

A Hölvényi György által kezdeményezett kedd esti rendezvényen magas rangú uniós tisztségviselők és vallási szervezetek képviselői vitatták meg az egyházak hatékony részvételének lehetőségeit az Európai Unió humanitárius és fejlesztési programjaiban.

Az egyházak és vallási szervezetek jelenleg nem tudnak részt venni az EU által kiírt nemzetközi fejlesztési programokban – emlékeztetett Hölvényi György, a rendezvény házigazdája. Mindez súlyos diszkriminációt jelent számukra, miközben ezek a szervezetek olyan szélsőséges helyzetekben is szolgálják a szükséget szenvedőket a világ válságzónáiban, amikor az állami szereplők már képtelenek erre. „A vallási szervezetek képességeit ezért az uniós fejlesztési programokban is hasznosítani kell a megfelelő partnerségek létrehozásával” – tette hozzá a képviselő.

Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős magyar helyettes államtitkár tájékoztatta a résztvevőket a magyar kormányzat és az egyházak közös erőfeszítéseiről, amelyeket a közel-keleti keresztények érdekében tesznek.

Stefano Manservisi, az Európai Bizottság fejlesztéspolitikáért felelős főigazgatója, valamint Chiara Gariazzo humanitárius ügyekért felelős uniós igazgató méltatták a vallási szervezetek béketeremtő és társadalmi mozgósító szerepét, és bemutatták az Unió semlegességre épülő civil együttműködési gyakorlatát.

„Miközben például a Világbank megbízható partnerként tekint a vallási szervezetekre, az uniós gyakorlat ellehetetleníti bekapcsolódásukat az európai programokba” – emelte ki José Luis Bazán, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) szakértője. „Az egyházak láthatóan inkább terhet, semmint értékes partnert jelentenek az uniós intémények számára” – hangsúlyozta Peter Pavlovic az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) képviseletében.

„Amennyiben az EU a vallási szervezetekre a probléma részeként tekint, akkor azoknak a megoldásban is szerepet kell kapniuk” – hangsúlyozta a protestáns szervezeteket tömörítő Dán Missziós Tanács programvezetője, Filip Pedersen.

„A Katolikus Egyház sajnálatos módon hátrányba kerül a civil szervezetekkel szemben az uniós bürokrácia miatt” – jelentette ki Marcela Szymanski, a Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) pápai jogú nemzetközi katolikus segélyszervezet képviselője.

(Forrás és fotó: Hölvényi György irodája – Magyar Kurír)

Orientalista.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑