Cadmus fordítás Cadmus

Necsirván Barzánit választotta a kurd parlament iraki Kurdisztán elnökévé

2019. 05. 29.

Necsirván Barzánit, iraki Kurdisztán leköszönő miniszterelnökét választotta a kurd parlament az autonóm régió elnökévé kedden.

A Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) 52 éves politikusát – aki a korábbi kurd elnök, Maszúd Barzáni unokaöccse – a 111 tagú parlament 68 képviselőjének a szavazatával választották meg.

A szavazáson csak 81 képviselő volt jelen, mert a legnagyobb ellenzéki párt, a Dzsalál Talabáni vezette Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) korábban a szavazás bojkottjára szólított fel.
Necsirván Barzáni négy ellenfele egyetlen szavazatot sem kapott.

A Rudav nevű angol nyelvű kurd hírportál arról tudósít, hogy június közepén az új elnök várhatóan az unokatestvérét, Maszrúr Barzánit kéri fel kormányalakításra, aki jelenleg iraki Kurdisztán biztonsági tanácsának az elnöke.

Necsirván Barzáni az AFP hírügynökség szerint folyékonyan beszél kurd, angol és perzsa nyelven. Iraki Kurdisztán politikai életét régóta a Barzáni és a Talabáni klánok közt dúló hatalmi harcok határozzák meg.

A térség 1992-ben vált autonómmá, de a két család közötti feszültség csakhamar polgárháborúhoz vezetett, amelynek végül egy 1998-ban létrejött hatalommegosztási megállapodás vetett véget. Az egyezség nyomán a Barzániék vezette KDP és a Talabáni-klán irányította PUK a térségbe az olajeladásokból befolyó bevételekből a saját hálózataikat építették ki, lényegében felosztva egymás közt a kurd regionális kormányzat irányítását és intézményeit.

A 2018-as régiós választások nyomán, amelyet a KDP nyert, az ellentétek újra felszínre kerültek.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑