Negyedmillióan menekültek el a délnyugat-szíriai tartományból

Több mint 270 ezren menekültek el otthonukból Daraa délnyugat-szíriai tartományban az iszlamistá és a kormányerők között két hete folyó heves harcok miatt – közölte hétfőn Mohamed Havári, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jordániai szóvivője.

Az ENSZ a múlt héten 160 ezerre tette számukat. Legtöbbjük az Izrael által megszállt Golán- fennsík és Jordániával közös határ menti településeken keresett menedéket.

Gemma Domínguez, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezet egyik szíriai illetékese az EFE spanyol hírügynökséggel folytatott hétfői telefonbeszélgetése során felhívta a figyelmet arra, hogy a jordániai határ mentén menedéket kereső mintegy 50 ezer menekült a „legalapvetőbb” híján van, gyakorlatilag mindenét elveszítette. Azonnali humanitárius segélyre szorulnak – hangsúlyozta.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter hétfőn ENSZ-tisztségviselőkkel tartott találkozója után újságíróknak nyilatkozva elmondta: jelenleg arra várnak, hogy megkapják a belépési engedélyt Szíria területére a jordániai határnál várakozó segélyszállítmányok.

A becslések szerint mintegy 1,2 millió szíriai menekültnek otthont adó Jordánia korábban világossá tette: nem nyitja meg határát a menekülők előtt, mert egyszerűen már nem tud több embert befogadni.

Az ENSZ korábban arra figyelmeztetett: humanitárius katasztrófához vezethetnek a térségben folyó harcok.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑