Cadmus fordítás Cadmus

Négyszáz tálib foglyot nem enged szabadon az afgán kormány

2020. 07. 31.

Asraf Gáni afgán elnök bejelentette pénteken, hogy kormánya nem enged szabadon 400 olyan tálib foglyot, aki a lázadókkal megkötött fogolycsere-megállapodás listáján szerepel, mert olyan bűncselekményeket követtek el, amelyeket nincs joga megbocsátani nekik.

Az AP hírügynökség szerint ezzel jócskán elhalványul a remény, hogy hamarosan elkezdődhetnek a politikai rendezésről szóló tárgyalások a kormány és a szélsőséges mozgalom tagjai között, és hiábavalóvá válnak az Egyesült Államok erőfeszítései is arra irányulóan, hogy vége legyen a csaknem húsz éve tartó háborúnak.

A Kabul és a tálibok közötti tárgyalások előfeltétele ugyanis, hogy a fogolycsere megtörténjen, amelyben Washington februárban állapodott meg a tálibokkal.

A megállapodás keretében a kormánynak ötezer foglyot kell elengednie, a táliboknak pedig az afgán biztonsági erők ezer tagját. A tálibok csütörtökön bejelentették, hogy a maguk kötelezettségét teljesítették, és hajlandók egy héten belül elkezdeni a tárgyalásokat, ha a kormány a maradék foglyokat is kiengedi.

Kabul 4600 tálibot engedett el, és – gesztusnak szánva – 500 olyat, aki nem szerepel a megállapodás szerinti listán. A tálibok azonban közölték, hogy a listán szereplők nem helyettesíthetők másokkal.

Gáni az Íd al-Adhá muszlim áldozati ünnep alkalmából beszélt az ország népéhez.

Mint mondta, azt határozta el, hogy összehívja a loja dzsirgát (az öregek hagyományos nagytanácsát), amely majd eldönti, hogy szabadon lehet-e engedni a szóban forgó négyszáz tálibot. Hozzátette, hogy a tanács “hamarosan” összeül.

Az AP megjegyezte, hogy a loja dzsirgát képtelenség gyorsan összehívni, és egyelőre nem tudni, hogy Gáni politikai riválisa, Abdulla Abdulla, akivel kénytelen volt megosztani a hatalmat, és aki most a nemzeti megbékélési főtanács elnöke, támogatja-e a loja dzsirga összehívását ebből a célból. Abdulla egyelőre nem reagált Gáni beszédére.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑