Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Négyszázmillió dollárnyi felajánlást kér az ENSZ-főtitkár a szíriai áldozatok megsegítésére

2023. 02. 14.

Megközelítőleg 400 millió dollárnyi (körülbelül 141 milliárd forint) felajánlást kért az ENSZ főtitkára kedden az előző heti földrengés szíriai áldozatainak megsegítésére.

“Bejelentem, hogy ma az ENSZ 397 millió dolláros összeg értékben humanitárius felhívást tesz közzé a földrengés sújtotta lakosság megsegítésére Szíriában. Ez három hónapos időszakot fedez majd” – jelentette ki újságírók előtt António Guterres, hozzátéve, hogy hasonló adományozási felhívást készítenek elő Törökország érdekében is.

Guterres felszólított valamennyi tagállamot, hogy “maradéktalanul és késlekedés nélkül” tegyenek eleget az adományozásra hívó felszólításnak, hogy “humanitárius segítséget nyújthassanak a majdnem ötmillió, reménytelenül szükséget szenvedő, fedél, orvosi ellátás és élelmiszer nélkül maradt szíriainak”.

“Egy héttel a pusztító földmozgások után, szerte a térségben emberek milliói küzdenek a túlélésért, fedél nélkül, a fagyos hidegben” – mondta a világszervezet főtitkára.

A rendkívüli helyzetre tekintettel Bassár el-Aszad szíriai elnök hétfőn hozzájárult, hogy megnyisson két újabb határátkelőt Törökország és a lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai területek között, míg az ENSZ eddig csak egy határátkelőt használhatott.

“A hatalmas természeti csapás által okozott emberi szenvedést nem szabad emberek által felállított korlátok által súlyosbítani – hangsúlyozta Guterres, aki ismételten kérte, hogy a segítség “minden úton, minden korlátozás nélkül eljuthasson” rendeltetési helyére.

Csütörtök óta az ENSZ konvojai Báb al-Hava határátkelőn át közlekednek, az egyik új átkelőnél, az Aleppó tartomány északi része és Törökország határán fekvő esz-Szalamánál kedden lépett át az első gépkocsioszlop. Az ENSZ tizenegy teherautója egyebek mellett sátrakat, takarókat és szőnyegeket szállított. A frontvonalak között áthaladó konvojt eddig még nem tudták megszervezni.

Az ENSZ legfrissebb – keddi – közleményében szereplő adatok szerint Szíriában megközelítőleg 9 millió embert érintett az előző heti földrengés. Törökországban és Szíriában a katasztrófa halálos áldozatainak a száma már meghaladta a 37 ezret.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑