Cadmus fordítás Cadmus

Nehammer konkrét megállapodással akar hazatérni Abu-Dzabiból a földgázszállításról

2022. 10. 28.

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban tárgyaló osztrák kormánydelegáció célja, hogy a földgázszállításról szóló szándéknyilatkozaton túllépve már konkrét megállapodással térjen haza – közölte Karl Nehammer osztrák kancellár csütörtökön Abu-Dzabiban újságírókkal.

Nehammer idén már második alkalommal látogatott Abu-Dzabiba, hogy megbeszélést folytasson arról, miként tudna az Egyesült Arab Emírségek cseppfolyósított földgázt (LNG) szállítani Ausztriába – közölte az MTI.

“Arra számítunk, hogy még annál is kedvezőbb megállapodást tudunk kötni, mint amilyet Olaf Scholz német kancellár szeptemberi látogatásán hoztak tető alá” – mondta Nehammer.

Az RWE német energiavállalat akkor 137 ezer köbméter cseppfolyósított földgáz szállításáról állapodott meg Németország számára.

Az osztrák kormánydelegációban tárgyal Leonore Gewessler energiaügyi miniszter és Magnus Brunner pénzügyminiszter. A konkrét szállításokról az osztrák olaj- és gázipari vállalat (OMV) köthet majd szerződést, amelynek az egyik legnagyobb részvényese – az osztrák állam mellett – a Mubadala, Abu-Dzabi szuverén vagyonkezelő alapja 24,9 százalékos részesedéssel.
Magnus Brunner elmondta, hogy tárgyalásokat folytatnak stratégiai partnerségről az energetika területén, de az OMV egész konkrét földgázmennyiségekről és időhorizontokról is beszélni akar.

Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója szerint az ausztriai tározókban levő földgázmennyiség jelenleg nagyjából egy évre elegendő. Ha sikerül Abu-Dzabiban megállapodni a cseppfolyósított földgázról, akkor azt Rotterdamba szállítanák, ahol újra gázzá alakítják vezetékeken juttatják el Ausztriába.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑