Cadmus fordítás Cadmus

Nem beszél a párizsi merénylő

2018. 02. 06.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg Salah Abdeslam tárgyalása Brüsszelben.

A 28 éves, marokkói származású férfi az egyetlen, aki életben maradt a 2015-ös párizsi terrortámadások feltételezett elkövetői közül. A merényletekért Franciaországban kell majd felelnie.

A belga fővárosba azért vitték át francia börtönéből, hogy bíróság elé állítsák, mert tüzet nyitott a rendőrökre 2016 márciusában Brüsszelben, amikor lecsaptak rá a búvóhelyén.

Abdeslam perének első tárgyalását már többször elhalasztották, mert az ügyvédek időt kértek.

„Nem elég, hogy azt mondja, nem fog beszélni a bíróságon, de olyan kijelentéseket tesz, amelyek provokációk. Például arról, hogy csak az istenében hisz, és csaj az ő istenében van bizodalma. Azt mondja a bírónak, hogy nem fél, hogy nem fél tőle vagy szövetségeseitől” – magyarázta a terrortámadások egyik áldozatának apja.

Salah Abdeslam nem volt hajlandó a bíróság előtt beszélni, és nem engedélyezte, hogy fotó- vagy videofelvétel készüljön róla.

„Senki nem lehet elégedett a viselkedésével. Reméljük, hogy ügyvédei átveszik a szerepét, és válaszolnak majd, ehhez joguk van az áldozatoknak. Reméljük, hogy csütörtökön ez történik majd” – mondta a felperesek ügyvédje.

Sajtóhírek szerint a tárgyalás négy napig tart majd, Abdeslamot minden este visszaszállítják a Párizshoz közeli börtönbe, ahol őrizetben tartják.

A párizsi merényletekben 130-an meghaltak meg, és több százan megsebesültek 2015 novemberében.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑