Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Nem engedik kikötni Leszbosz lakói a menedékkérőket

2020. 03. 02.

Súlyossá vált a helyzet a Görögországhoz tartozó Leszboszon vasárnap, miután Törökország megnyitotta határait a migránsok előtt.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint az égei-tengeri sziget felindult lakói nem engedtek kikötni Thérmiben egy gumicsónakot, amellyel 50 menedékkérő érkezett. A migránsok között gyerekek is voltak.

A tömegből azt kiabálták, hogy „Menjetek vissza Törökországba!”, és szidalmazták az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársait, egyesek pedig újságírókra és fotóriporterekre is rátámadtak.

Az AFP egy másik fotóriportere Szkála Szikamineász strandján azt figyelte meg, hogy a feldühödött lakók felgyújtottak egy, a menedékkérőknek készült – január végén bezárt – ENSZ-üdvözlőközpontot.

Tiltakozók egy másik csoportja pedig láncokkal és sziklákkal próbálta elzárni egy illegális bevándorlókat szállító busz útját az amúgy is reménytelenül túlzsúfolt Mória menekültügyi központ felé – közölte az ANA helyi hírügynökség. A közlés szerint egy rendőr könnyebben megsebesült. Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén több mint 19 400 embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút.

Ankarában pénteken közölték, hogy Törökország „már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket”, és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált. Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi – szárazföldi – határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására.

Az AFP úgy tudja, hogy csak Leszboszra 500 illegális bevándorló érkezett vasárnap. Az ANA értesülései szerint 120 menedékkérő érte el Híosz és további 80 Számosz szigetét.

A héten görög szigetlakók százai tüntettek az athéni kormány tervei ellen, hogy bezárja a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő – reménytelenül túlzsúfolt – menekültügyi központokat, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük. A helyi lakosság ugyanis attól tart, hogy ezzel az intézkedéssel állandósulhat a 2015-ben kezdődött menekültügyi válsághelyzet lakóhelyükön. Szerintük a szigetek így is aránytalanul nagy terhet kénytelenek viselni.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑