Nem lépett a török jegybank, de üzent a piacnak

A várakozásokkal összhangban, nem változtatott az irányadó kamat szintjén a török jegybank monetáris tanácsa csütörtökön tartott ülésén. A tanácskozás után kiadott közleményben a testület közölte, hogy az egyhetes repokamat 24,00 százalékon maradt.

A jegybank megerősítette, hogy fenntartja a szigorú monetáris politikát, tekintettel a magas inflációból fakadó komoly kockázatokra, amelyek az árstabilitást fenyegetik. Megismételte azt is, hogy mindaddig marad a szigorú monetáris politikai irányvonal, amíg az inflációs kilátások jelentősen nem javulnak.

A döntés kihirdetése után a török líra 1 százalékkal gyengült a dollárhoz és az euróhoz képest is.

Szeptemberben a vártnál jóval nagyobb mértékben emelkedett az infláció Törökországban: éves összevetésben 24,52 százalékkal, augusztushoz képest pedig 6,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Augusztusban éves szinten 17,9 százalékos, havi szinten pedig 2,3 százalékos emelkedést mértek. Mindkét hónapban 15 éves csúcsot döntött az infláció.

A török jegybankra hosszú ideje, két irányból, egymással ellentétes hatású nyomás nehezedik. Egyfelől a piacok kamatemelésre ösztökélik a vágtató infláció megfékezésének érdekében, másfelől viszont az államfő azt várja el, hogy tartsa alacsonyan a kamatokat a gazdasági növekedés támogatásának érdekében.

A magasabb kamat segít kordában tartani az inflációt és erősíti a nemzeti valutát. A gyengébb líra egyebek között azt eredményezi, hogy a cégeknek nehezebb fizetni külföldi devizában fennálló adósságaikat.

Portfolio.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑